Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: En elektronisk svensk krona skulle minska beroendet av storbankerna

Riksbanken skulle få ett större manöverutrymme med en digital valuta, menar Börje Widerberg. På bilden riksbankschefen Stefan Ingves.Bild: Anders Wiklund/TT
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Riksbanken har vädrat planerna på att skapa en elektronisk valuta, e-kronan. Gör det! Det finns ett starkt argument för att låta Riksbanken skapa en sådan valuta. Det skulle nämligen återskapa statens förmåga att påverka likviditeten i vårt samhälle vid en finansiell kris, en förmåga som minskat drastiskt under lång tid och satt samhället i en närmast grotesk beroendeställning av banker och andra finansbolag.
Idag svarar nationalbankerna för mindre än 10 procent av den totala likviditeten vilket motsvarar den del av likviditeten som avser kontanta pengar. Övriga 90 procent genereras i det finansiella systemet som i huvudsak sköts av banker och övriga finansinstitut. Visserligen påverkar nationalbankerna även detta indirekt genom att till exempel sälja och köpa statspapper men dessa operationer är helt beroende av finansmarknadens agerande. Eftersom likviditeten är nödvändig för att vår ekonomi skall fungera sätter det samhället i en helt orimlig beroendeställning.
Priset för detta såg vi i den stora finanskrisen 2008 då olika länders myndigheter tvingades att stödja banker och andra finansbolags trots att dessa genom sitt agerande egentligen bar huvudansvaret för krisen. Och räddningsaktionerna innebar enorma kostnader som i slutändan fick bäras av medborgarna samtidigt som de som orsakat eländet i de flesta fall slapp mycket lindrigt undan.
Om Riksbanken lanserar en egen elektronisk valuta skulle man vid kriser på ett kraftfullt sätt kunna tillföra systemet nödvändig likviditet utan att behöva muta banker och andra finansaktörer. En reform i sann demokratisk anda.
Dessutom gick chefen för Bank of England nyligen ut med ett ännu mer ambitiöst förslag, att ett antal länder borde gå samman och skapa en virtuell reservvaluta för att minska de mindre ländernas nu alltför stora beroende av USA och dollarn. Räkna med att Trump slår bakut, för då kommer USA att tvingas börja att ta konsekvenserna av sin oansvariga upplåningspolitik. Bara att hoppas att Sverige hänger på.
Börje Widerberg
Gå till toppen