Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Krävde nakenbilder av barn på Snapchat – döms för brott

Den 13-åriga pojken uppmanades att posera och skicka nakenbilder på Snapchat. Annars skulle kränkande fotografier av honom publiceras i sociala medier. Nu döms en man av Malmö tingsrätt för utnyttjande av barn för sexuell posering och barnpornografibrott.

Mannen påstod att han var 15 år när han chattade med pojken. Kontakten togs på mobilappen Yellow, där barn letar efter och hittar vänner. Efter en tid gick kommunikationen över till Snapchat.
Där hade den vuxne mannen, som är i 30-årsåldern, olika namn kopplade till sitt telefonnummer. Kontakten mellan 13-åringen och mannen pågick under två månader.
Till slut bestämde sig pojken för att berätta vad som hänt för sina föräldrar.
Åklagaren menade under rättegången att mannen på ett ”hänsynslöst sätt utnyttjat barnet genom att vilseleda målsäganden avseende sin identitet och ålder samt att han hotat med att lägga ut, för målsäganden kränkande manipulerade nakenbilder på sociala medier.”
Mannen medgav att den mobiltelefon som polisen beslagtagit var hans men nekade till brott.
Malmö tingsrätt menar däremot att det inte finns något tvivel om att han gjort sig skyldig till brott. Han döms till skyddstillsyn och ska genomgå en behandling för personer som dömts för sexualbrott.
Åklagare Lena Körner är nöjd med domen. Hon hade yrkat på att brottet skulle vara grovt men tycker att tingsrätten kommit till ett rimligt domslut. Det är inte så ofta det blir fällande domar i den här typen av mål.
– Mörkertalet är stort för många barn kanske inte vågar berätta av rädsla. Det är också ofta svårt att identifiera vem den misstänkte är eftersom man ofta är anonym och använder fejkade mejladresser.
Gå till toppen