Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Svedala kommun drabbades av dataintrång – nu utreds hur det kunde hända

I förra veckan drabbades Svedala kommun av misstänkt dataintrång och utpressning när man krävdes på pengar för att låsa upp filer som krypterats. "Nu tittar vi på vad vi kan göra bättre framöver", säger kommundirektör Johan Lundgren.

Kommundirektör Johan Lundgren understryker att dataintrånget drabbade en server som jobbar publikt. "Man kom inte in i våra egna system", säger han. (Arkivbild.)Bild: Hussein El-Alawi
I onsdags upptäckte Svedala kommun att någon tagit sig in i en av kommunens servrar och krypterat dokument.
Kommunen ska samtidigt ha krävts på pengar för att filerna skulle låsas upp igen.
Några pengar betalades inte. Enligt kommundirektör Johan Lundgren lyckades kommunen själv dekryptera filerna.
– Vi fick snabbt grepp om helheten. Vi stängde ner och såg till så att ingen kunde komma in, dekrypterade, och sedan började vi rensa alla dokument och filer som var skadade.
– Jag är glad att vi har en it-enhet som snabbt agerade och fick bukt med detta innan det kunde gå vidare.
Som mest i ett och ett halvt dygn låg filer nere, vilket påverkade kommunens arbete med vissa datorprogram som inte gick att använda.
– Det blev störningar, men inga större störningar.
Den som låg bakom tros inte ha varit ute efter att hämta information, utan att pressa kommunen på pengar. Några känsliga uppgifter ska aldrig ha varit i fara.
– Det handlade om en server som jobbar publikt, så man kom inte in i våra egna system eller vårt interna material. Men till exempel så slutade vår hemsida fungera.
Det är första gången kommunen drabbas, och nu ska man ta reda på hur det kunde hända.
– Nu börjar utredningsarbetet. Hur kom de in? Är det något som inte fungerar som det ska? Vi jobbar med det kontinuerligt, nu tittar vi på vad vi kan göra bättre framöver.
Det inträffade har polisanmälts, och utreds som dataintrång och utpressning.
Gå till toppen