Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Den tysta minuten blev till mer än tio tysta minuter

Blommorna och ljuslyktorna blir allt fler på mordplatsen. På onsdagskvällen hölls en tyst minut – som blev till mer än tio tysta minuter – för att hedra Karolin Hakim, småbarnsmamman som sköts till döds på Ribersborg i Malmö.

Mordplatsen i hörnet av Sergels väg och Nicoloviusgatan har blivit en minnesplats. Drygt 120 personer deltog i onsdagskvällens minnesstund.Bild: Patrick Persson
Det var efter uppmaning på Facebook från Joakim Harde som 120 Malmöbor slöt upp för en tyst manifestation i hörnet av Sergels väg och Nicoloviusgatan.
– Tanken är att det här mordet inte ska glömmas. Det måste uppmärksammas. Det är av omtanke om Karolin, hennes familj och alla andra, säger han.
Exakt klockan sju bildade deltagarna en ring runt mordplatsen. Därefter stod de stilla och tysta. Minnesstunden kompletterades med kramar – mellan väninnor, mellan mor och dotter, mellan småsyskon.
Arijana Mrkal höll dottern Maja hårt i sin famn:
– Vi bor precis intill. Vi var hemma när det hände. Jag gick förbi här bara tre minuter före mordet. Vi kände inte Karolin, men är här för att hedra henne, säger hon.
Hon känner avsky för att filmbilderna från Sergels väg är på väg att bli en slags vinjettbild för det ökande våldet i Sverige.
– Folk säger att det här är ett fint område. Men det spelar ingen roll. Ett mord på en kvinna med ett barn är fruktansvärt var det än sker, säger Arijana Mrkal.
Marilyn Pettersson kom tidigt till mordplatsen för att tillsammans med dottern Geraldine och maken Leif tända ljusen till minne av Karolin Hakim.Bild: Patrick Persson
Andra deltagare pratar om att våldet inte får segra. Likväl känner många olust inför att få sitt namn i tidningen.
En kvinna berättar att hon bor i huset bredvid mordplatsen, hennes väninna bor strax intill den plats på Lorensborg där mördarens flyktbil brann, hennes föräldrar bor alldeles intill det hus i Almvik som sprängdes på onsdagsmorgonen.
En annan kvinna deltar i den tysta minuten "för att visa Karolins anhöriga att befolkningen i Malmö står på hennes sida – mot våldet". Men hon vill inte säga vad hon heter.
– Jag har ett så ovanligt namn.
Bland blommorna och ljusen blir hedersbetygelserna allt fler.
"Du var bland de finaste vännerna jag träffat", står det på ett kort bakom en stor röd ros.
"Du vackra fina lilla människa", heter det på ett annat som täcks av en skimrande gul ros.
Bland dem som tysta blickar in i blomsterhavet är det uppenbart att våldet krupit närmare – både geografiskt och känslomässigt – och lämnat en stor klump i magen.
Onsdagskvällens tysta minut blev till mer än tio tysta minuter.Bild: Patrick Persson
Gå till toppen