Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Interfansen till Lukaku: Aplätena var inte rasism

I ett öppet brev till Romelu Lukaku skriver en gruppering med Interfans att de apläten som anfallaren fick utstå under matchen mot Cagliari inte har något med rasism att göra.
Tvärtom borde det belgiska nyförvärvet se tilltaget som en form av respekt, menar supportrarna.

Romelu Lukaku 2-1-straff blev matchavgörande och gav Inter segern borta mot Cagliari i söndagens möte.Bild: ANDREA STACCIOLI
I samband med en straff i söndagens bortamöte mot Cagliari fick Romelu Lukaku rasistiska läten från Cagliarifansen riktade mot sig.
Anfallaren var bekymrad efteråt, och krävde krafttag mot rasismen.
”I stället för att gå framåt så går vi baklänges”, skrev Lukaku på sitt Instagramkonto.
Händelsen fördömdes också kraftigt av hemmalaget Cagliari.
”Klubben understryker – ännu en gång – viljan att identifiera, isolera och stänga av de ignoranta individerna vars skamfulla agerande och beteende är helt emot de värderingar som Cagliari Calcio står för”, skriver klubben på sin sajt.
Nu ger sig även en av Inters stora supportergrupperingar in i efterspelet – och de väljer uppseendeväckande nog att ta parti för Cagliarifansen. Interfansen menar att Romelu Lukaku missförstått den italienska supporterkulturen.
"Vi beklagar verkligen att du trodde det som hände mot Cagliari var rasism", skriver Interfansen på Facebook i ett inlägg riktat till Romelu Lukaku.
"Du måste förstå att Italien inte är som många andra nordeuropeiska länder där rasism är ett RIKTIGT problem. Vi förstår att det kan ha framstått som rasistiskt för dig, men det är inte så."
Intergruppen menar istället att aplätena som riktades mot Romelu Lukaku är ett tecken på respekt.
”I Italien har vi vissa "sätt" att "hjälpa våra lag" och försöka få våra motståndare nervösa, inte på grund av rasism utan för att störa dem. [...] Vänligen se på den här attityden hos italienska fans som en form av respekt för att det är rädda för dig och de mål du kan göra på deras lag och inte för att de hatar dig eller är rasister.”
Interfansen skriver vidare att de själva förmodligen kommer rikta liknande läten mot motståndare i framtiden - men slår ändå fast:
”Vi är inte rasister och det är inte Cagliaris fans heller.”
Läs också Lukaku om rasism inom fotboll: Går baklänges
Gå till toppen