Annons

Annons

Annons

opinionHemlöshet i Malmö

Aktuella frågor
”Ska sänkta kostnader gå före barnens rätt till ett tryggt boende?”

Hur kan de politiker som styr Malmö prata om bostaden som en social rättighet när 1 300 barn i staden inte vet var de ska bo nästa vecka?

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Det skriver de två miljöpartisterna Stefana Hoti, och Janne Grönholm.

Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö, tillsammans med Leilani Farha, FN:s speciella rapportör för rätten till bostad.

Bild: Tobias Lindberg

Alla barn ska ha rätt att sova tryggt på nätterna. Vad är välfärd och utveckling annars värd, om det inte är målet? Frågan är om Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) och Roko Kursar (L), kommunstyrelsens ordförande respektive vice ordförande i Malmö, tycker det. Eller räcker det för dem att hemlösa barn i staden ena veckan får bo bland smuts, kackerlackor och nerkissade sängar på ett utdömt vandrarhem på Rosengård och nästa vecka på ett akutboende på ett industriområde i Arlöv, som de delar med traumatiserade vuxna?

Annons

Är det så ett parti som sjunger internationalen definierar solidaritet? Är det så Liberalerna tänker sig att fler Malmöbarn ska klara målen i skolan? Ska sänkta kostnader gå före barnens rätt till ett tryggt boende?

Annons

Miljöpartiet tycker att Malmös barn har rätt till mer. Vi accepterar aldrig att 1 300 hemlösa barn i staden får sin framtid satt på spel när de tvingas flytta mellan olika undermåliga akutboenden vecka för vecka.

Under våren började socialtjänsten i Malmö tillämpa en hårdare praxis som gör att hemlösa barnfamiljer får bo en vecka i taget på kortvariga och dyra akutboenden, istället för att få hjälp med ett riktigt hem.

Socialdemokraterna och Liberalerna, med hjälp av Moderaterna och Sverigedemokraterna, bekämpade alla våra initiativ som ville sätta stopp för en praxis som gör att Malmös hemlösa barn varje vecka behöver packa ihop sina leksaker, kläder och skolböcker för att ge sig av till nästa tillfälliga boende. Som gör att de inte kan ta med kompisar hem efter skolan, som ytterligare försämrar föräldrarnas möjlighet att få ett arbete och kontroll över sina liv, och som bryter mot FN:s barnkonvention som blir svensk lag om mindre än ett halvår.

Det känns sorgligt att behöva understryka det, men barn är inte vuxna. Barn som är hemlösa kan inte hållas ansvariga för den situation de hamnat i. Det är därför samhället har ett särskilt ansvar för att hjälpa barn som är utsatta.

Den flyttkarusell mellan akutboenden som den rådande politiken medför gör tillvaron än värre för stadens hemlösa barn. Otrygga, trötta och stressade blir det svårare att klara skolan. Både barn och föräldrar riskerar att drabbas av psykisk ohälsa.

Annons

Den närmaste tiden drabbas de hemlösa barnfamiljer som hittills har fått hjälp med långsiktiga bostäder av Malmö stad av den nya praxisen. Det betyder att familj efter familj kastas ut i en otrygg och ovärdig tillvaro på akutboenden. Det är förödande, både här och nu och på lång sikt.

Annons

Socialdemokraterna och Liberalerna har anslutit Malmö till FN:s bostadsinitiativ The Shift. När Katrin Stjernfeldt Jammeh skrev under det lovade hon samtidigt att kämpa för att rätten till bostad ska bli en mänsklig rättighet för Malmöborna. Men nu har stadens politiska styre, som hon leder, abdikerat från sitt politiska ansvar. Hur kan de politiker som styr Malmö, Socialdemokraterna och Liberalerna, prata om bostaden som en social rättighet när 1 300 barn i staden inte vet var de ska bo nästa vecka?

Om Katrin Stjernfeldt Jammeh och Roko Kursar menar allvar med att stärka det förebyggande arbetet för att hindra att unga glider in i kriminalitet, är en trygg plats att komma hem till ett minimum. På sikt behöver Socialtjänstlagen förändras så att alla hemlösa barn har samma rätt till en bostad, oavsett om anledningen till att de inte har någonstans att bo är en missbrukande förälder eller fattigdom.

Även om Malmö stad har hittat en lucka i lagstiftningen som gör att fattiga barnfamiljer inte får samma stöd som missbrukare, är det en politisk fråga om luckan ska utnyttjas eller inte.

I morgon, den 5 september, kliver Katrin Stjernfeldt Jammeh upp på scenen hos Sveriges Arkitekter under Arkitekturdagarna i Malmö, för att prata om bostaden som en rättighet. Vad kommer hon att säga? Att hennes parti och Liberalerna vill hitta en politisk lösning som ger alla Malmös barn möjlighet att fokusera på lek och skola? Att de ska jobba för att alla Malmös barn ska ha ett hem och känna att framtiden är deras? Vi hoppas det. För vi sträcker ut handen och är redo att samarbeta. Tillsammans kan vi ta fram en politisk lösning som ger trygghet till de mest utsatta barnen i vår stad.

Annons

Alla barn i Malmö behöver få veta att det finns ansvarstagande politiska krafter som inte lämnar dem i sticket, utan ger dem trygga förutsättningar att lyckas i livet. Nu ligger bollen hos Katrin Stjernfeldt Jammeh och Roko Kursar.

Stefana Hoti (MP), gruppledare och ledamot i Malmö kommunstyrelse.

Janne Grönholm (MP), ledamot i Malmö arbetsmarknads- och socialnämnd.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan