Annons

Annons

Annons

Lunds nya gymnasium

Insändare
Svensson hade inte tagit den här risken med sitt eget hus

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Svaneskolan

Bild: Sandra Henningsson

Annons

Stig Svensson hävdar (Åsikter 31 augusti) att våra uttalanden om nya Hedda Andersson-gymnasiet är ”sanslösa” och grundlösa. Måhända kan detta bero på att Svensson inte har hela bilden klar för sig eller medvetet undanhåller vissa fakta.

Annons

Att bygga på Svaneskolans tomt innebär att bygget måste beställas i november. Problemet är att det varken finns en detaljplan och än mindre ett bygglov. Detaljplanen är överklagad och ingen vet om eller när den vinner laga kraft. Därefter kan bygglovet överklagas i flera instanser. Att beställa ett bygge av denna storlek utan att ha dessa formaliteter på plats innebär en risk. Vi tror inte att Svensson hade gjort samma sak med sin egen villa och för sina egna pengar.

Annons

Det bör också betonas att Hedda Anderssongymnasiet inte byggs för Lundaungdomarnas behov. Redan idag är mer än 60 procent av eleverna på Lunds kommunala gymnasieskolor från andra kommuner inom ramen för ”Fritt sök”, ett system som Svensson själv vill säga upp och omförhandla. Om eleverna från andra kommuner uteblir eller minskar är det bra att ha ett hyresavtal som löper ut istället för en byggnad som inte behövs.

Lunds kommun har en ständigt ökande nettolåneskuld som nu (2019-07-31) uppgår till 2,8 miljarder. Lånetaket, då kommunens kreditvärdighet kan ifrågasättas, ligger på ca 4,2 miljarder. Att utnyttja större delen av detta utrymme för en enda gymnasieskola kan starkt ifrågasättas när det finns ett hyresalternativ. Det är bättre att använda det återstående låneutrymmet till investeringar i exempelvis grundskolor som vi säkert vet att vi behöver även på lång sikt.

Philip Sandberg Kommunstyrelsens ordförande (Liberalerna)

Börje Hed Kommunalråd (FörNyaLund)

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan