Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Eleverna hjälpte Vellinges skolkockar att bli Sverigemästare

Mycket teamwork och ingen stress visade sig vara en lyckad kombination. På onsdagen kammade fem skolkockar i Vellinge hem segern i Svenska storköksmästerskapen i Stockholm.

Mikael Andersson, Stefan Ek, Pierre Wallheimer, Mats Holmkvist och Patrik Larsson låg i hårdträning inför mästerskapet.Bild: Foto: Privat
Det började med att de fem kockarna, som alla jobbar på olika skolor i Vellinge, skickade in ett recept till tävlingen, som arrangeras av Svenska kockars förening. Receptet visade sig falla juryn i smaken, och tog laget till final i Stockholm.
I onsdags ägde storköksmästerskapet rum.
Under fem timmar skulle kockarna laga tre huvudrätter, en sallad, en dessert och ”fingerfood”, utifrån det recept som de tidigare hade skickat in. Maten skulle räcka till hundra personer, och bestod bland annat av halstrad champinjonhatt, palsternacksbollar och en päronsallad.
Fakta

En del av menyn som kockarna lagade:

• Palsternacksbollar på spenat.

• Citron - och honungskanderade mandlar och hasselnötter med rostad vitkål.

• Kycklingballotine fylld med färskost, lime och spenat.

• Halstrad champinjonhatt toppad med blomkålskrisp.

• Päronsallad med svartkålschips.

• Potatiskrocket friterad i hasselnötter.

– Vi var förvånansvärt lugna allihopa. Jag tror det var mycket det vi vann på, att vi jobbade metodiskt i team, säger Mikael Andersson, en av deltagarna, som till vardags jobbar som kock på Stora Hammars skola.
Men så hade laget också legat i hårdträning inför Sverigemästerskapet. Bland annat genom att laga rätterna till niorna på Stora Hammar.
Fakta

Det vinnande storkocksteamet:

Mikael Andersson, Stora Hammar

Stefan Ek Tångvallaskolan

Pierre Wallheimer Södervångskolan Vellinge

Mats Holmkvist Sundsgymnasiet

Patrik Larsson Herrestorpskolan

– Vi tog till oss av vad de sa. Bland annat att vi hade för stora portioner. På tävlingen hjälpte det oss sedan att få bra poäng på den detaljen, säger Mikael Andersson.
Hur gör man för att laga mat som är både god, billig och som räcker till många?
– Planeringen är viktigt, så att man har tid att justera smakerna. Om du stressar så brukar det inte bli så bra. Och så att man använder hela råvaran, till exempel att även använda stammen på broccolin.
Gå till toppen