Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Psykisk ohälsa i fokus på Hush Forevers nya singel

Malmösångaren Hush Forever släpper första singeln från nya albumet och vill få fler att våga acceptera både det mörka och det ljusa i våra sinnen. "Vi har alla ett ansvar gentemot världen att jobba med vår egen mentala hälsa."

Sebastian Lilja är Hush Forever.Bild: Sebastian Borg
Malmömusikern Sebastian Lilja har många sett spela i ”Världens snabbaste allsång”-gänget, i ”Amigo Grande”-bandet och i många andra musikaliska sammanhang i Malmö. Men för åtta år sedan hittade han hem musikaliskt när han startade soloprojektet Hush Forever. Det första albumet ”Find the gap” från 2017 följdes tidigare i år av dubbel-singelsläppet ”Intentions of gold” och ”About a boy” som handlade om Sebastian Liljas mammas död och reflektioner över hans barndom. Men de låtarna uppstod som ett avbrott mitt i arbetet med ett nytt album.
– De föddes mitt i processen och skapade ett behov av att vara naken och nära med bara gitarren och sorgen. De blev som en parentes i min process, men en viktig parentes. ”Intentions of gold” är ju en dialog med en mamma som uppstod i total kanalisering. Det var som att jag laddade ner den en morgon, säger Sebastian Lilja.
Nu är det dags att presentera första verket från det kommande albumet. På fredagen den 6 september släpps singeln ”The Kite” som handlar om psykisk ohälsa, ett ämne som ligger Sebastian Lilja varmt om hjärtat.
– Låten handlar om vår inre relation med det mörka och det ljusa i människans natur. Jag tycker det är viktigt att belysa roten till problemen i världen och varför det ser ut som det gör. Det finns massor av människor som inte mår bra och därför tar dåliga beslut för en själv och andra. Vi har alla ett ansvar gentemot världen att jobba med vår egen mentala hälsa, säger Sebastian Lilja som skapat singeln tillsammans med Rasmus Svensson.
”The Kite” bygger kring ett akustiskt gitarr-riff som i sig är en lösning.
– Det gäller att hitta det där riffet som tar en igenom de hårda tiderna och in i friheten igen.
I låten sjunger han om flygande kråkor som en metafor för det mörka i sinnet. Som i det kinesiska ordspråket ”Du kan inte hindra sorgens fåglar att flyga över ditt huvud, men du kan hindra dem från att bygga bo i ditt hår”.
– Det är ett ämne som är viktigt för mig. Hur vi kan acceptera både det mörka och det ljusa i våra sinnen?
Visuellt kommer det ljusa att synas i både bilder och omslag i form av en vit kvadrat som ska gestalta stillheten, tomheten och den inre friheten.
– Det är en plats jag tror att vi alla strävar efter, säger Sebastian Lilja och förklarar titeln med att draken flyger i motvind.
Hush Forever kommer att släppa fler singlar under hösten innan albumet dyker upp nästa år. På releasedagen för ”The Kite”, den 6 september, gör Hush Forever ett gig vid midnatt i domkyrkan Vor Frue Kirke i Köpenhamn. Då firar nämligen deras nattkyrka 20 år och flera band uppträder. Den 21 september spelar Hush Forever på Kulturnatten i Höganäs.
Håll koll på Malmös musikliv – följ Dygnet Runt på Facebook och Instagram.
Gå till toppen