Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Regionstyret bjuder alla partier till samtal om ”tryggare Skåne”

Det borgerliga regionstyret bjuder in övriga partier till samtal om ”ett tryggare Skåne”. I första hand om ökad säkerhet på sjukhus, bussar, tåg och stationer, de områden som är Region Skånes ansvar. Men också i ett bredare perspektiv.

– Om man nu på partiledarnivå pratar om Malmös problem, vore det konstigt om vi som regionala och lokala politiker inte alls diskuterar det, säger regionstyrelsens ordförande Carl Johan Sonesson (M).
– Vi vill också undvika att hamna i en situation där företag undviker att etablera sig i Skåne för att de känner otrygghet, så att tillväxten påverkas negativt.
Allianspartierna i Region Skåne bjuder in till diskussion om trygghet, i första hand på platser som regionen ansvarar för: sjukhus, bussar, tåg och resecentrum.Bild: Patrick Persson
De fyra allianspartierna som styr Region Skåne bjuder in alla oppositionspartier: S, MP, V och SD. I första hand är tanken att politiker på regionnivå ska delta i samtalen, men i senare steg kanske också de skånska kommunerna och polisen.
Det är också lite oklart vilken typ av åtgärder eller aktiviteter som mötena ska kunna resultera i. Det som anges är att det kan bli en del i den regionala utvecklingsstrategin (RUS), som håller på att revideras.
Inbjudan delades ut på torsdagens sammanträde i regionstyrelsen, och mottagandet var lite avvaktande men positivt från övriga partier.
Oppositionsrådet Henrik Fritzon (S) påpekar att det redan finns regionala strukturer för att diskutera kriminalitet och säkerhet, uppbyggda med länsstyrelsen, polisen och kriminalvården. Han tillägger dock att ”samtal kan aldrig skada”.
Mätta Ivarsson, gruppledare för (MP) var mindre imponerad.
– Vi får väl se vad de vill. När det gäller regionala trygghetslösningar så står vi ju långt ifrån varandra, de vill exempelvis ha mer kameraövervakning, kommenterar hon och påminner också om Moderaternas förslag att hägna in sjukhusområden.
– Vi tror mer på sådant som bättre tillgänglighet inom psykiatrin. Men naturligtvis är vi beredda att prata.
Gå till toppen