Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Smørrebrødet er et stykke højt belagt med dansk kulturhistorie”

En gång var smørrebrødet en billig och praktisk lunch för kroppsarbetare. Idag är den danska smörgåsen en nationalrätt och kulinarisk specialitet som är mer omhuldad än någonsin.

Bland "smørrebrødjomfruer" och hovmästare på Köpenhamnsbåtarna 1946.Bild: Sydsvenskans bildarkiv
Citatet i rubriken är hämtat ur en nyutkommen bok om Danmarks bästa smørrebrød av Ole Troelsø. På andra sidan Sundet tar man alltjämt det nationalrätten på största tänkbara allvar. Likväl är den danska smörgåsen inte äldre än cirka 130 år – ändå vill man gärna påskina att det har varit en dansk specialitet ända sedan vikingarnas tid, det vill säga långt innan nationsgränserna ritades ut på kartorna.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen