AnnonsKraftringen

Solcellerna gjorde dem nästan självförsörjande

Hur kan vi göra vårt bostadsområde mer attraktivt? Det var den stora frågan på ett styrelsemöte i Eslöv för några år sen där man grunnade på goda framtidslösningar. Svaret blev: solceller. Det gjorde föreningen till 75 procent självförsörjande på el.

– Redan efter en månad kunde vi se att det här var en bra investering, säger Jan och hustrun Aina samstämmigt.

Bild: Carl Ljungberg

Jan och Aina Nilsson bor i bostadsrättsföreningen Eslövslantmannen i Eslöv, som omfattar 13 radhuslägenheter byggda 2007. Föreningen ligger i västra delarna av Eslöv, ut mot Västerdala.

En liknande historia som deras, om föreningens satsning på solcellstak, kunde lika gärna ha utspelat sig i en annan bostadsrättsförening. Eller i ett villaområde för den delen. För det som de har gjort i sin förening, är möjligt för andra.

– Det hela började med ett styrelsemöte för drygt tre år sen. Vi satt och spånade på hur föreningen skulle kunna bli mer attraktiv och kom fram till att solceller var en bra lösning. Vi skulle bidra till en bättre miljö och få ner elkostnaderna för våra medlemmar, säger Jan Nilsson.

Alla husen i föreningen ligger i söderläge, vilket är idealiskt.

Bild: Carl Ljungberg

Mycket nöjd

Jan är ordförande i bostadsrättsföreningen sedan ett antal år och själv mycket nöjd med solcellerna av senaste generationen på sitt tak, en anläggning som kom på plats i mitten av maj i år.

Under den första månaden låg produktionen av solel från fastigheten 50 kWh per dag, även om det under molniga dagar gick ner till 20 kWh.

– Redan efter en månad kunde vi se att det här var en bra investering, förklarar han och hustrun Aina samstämmigt.

När de tar emot i sin grönskande trädgård är det en gynnsam och solig dag. Panelerna producerar el för fullt.

Alla husen i föreningen ligger i söderläge, vilket är idealiskt. Man räknar därför med att varje hushåll får upp till 75 procent av sitt årsbehov av el tillgodosett av solcellsanläggningen. De är alltså i det närmaste självförsörjande på el.

Uträkningar visar att satsningen kan innebära ett plus för varje hushåll på 8 000–10 000 kronor årligen.

Bild: Carl Ljungberg

Ett pålitligt bolag

För att få hjälp med installationen av solcellerna vände sig bostadsrättsföreningen till Kraftringen.

– Vi ville satsa på ett solitt och pålitligt bolag. Flera av oss hade också Kraftringen som elhandelsleverantör sen tidigare, säger Jan.

Redan från början fick de ett gott intryck av Kraftringens kontaktperson Anders Ekne och det kändes viktigt.

– Anders har visat lugn och saklighet. Han är kunnig och hjälpsam och har verkligen funnits med under hela processen.

Bostadsrättsföreningen har betalat installationen av solcellsanläggningen. Det finansieras i sin tur genom höjda månadsavgifter för bostadsinnehavarna.

– Men intäkterna från överskottsförsäljningen och lägre elräkningar kompenserar detta med råge.

Uträkningar visar att satsningen kan innebära ett plus för varje hushåll på 8 000 – 10 000 kronor årligen, just tack varje minskade elräkningar och att överskottselen säljs vidare till Kraftringen

– Upplägget är väldigt enkelt och allt sker automatiskt, berättar Jan.

När Jan och Aina tar emot i sin grönskande trädgård är det en gynnsam och solig dag. Panelerna producerar el för fullt.

Bild: Carl Ljungberg

En bra investering

Enligt Jan är alla medlemmarna väldigt nöjda med både installationen och den hjälp som man har fått från Kraftringen. Inte minst kan de i realtid följa hur mycket deras solceller producerar.

– Också montörerna var mycket proffsiga och trevliga. Efter bara fyra veckor var allt monterat och klart.

Jan menar att det som styrelse gäller att känna sig trygg när man tar ett beslut som detta.

– Det är ett stort beslut som handlar om mycket pengar. Medlemmarnas pengar. Vi kom fram till att solceller var det enda sättet för oss att spara in så här många kWh. Att det här är en bra investering, kunde vi slå fast redan efter en månad.

Läs mer om hur BRF Eslövslantmannen gjorde för att sänka sina energikostnader på kraftringen.se

Fakta

Solceller för alla

Solenergi finns för alla boendeformer.

Bostadsbolag med hyresrätter installerar i hög takt solpaneler för att spara kostnader och värna om miljön. Idag har mer än hälften av alla bostadsbolag i Sverige egna solcellspaneler.

Som villaägare får du statligt investeringsstöd på 20% då du installerar solcellspaneler på ditt hus. Detta gäller för kostnader för projektering, installation, material och arbete. Du kan också göra ROT-avdrag motsvarande 9 % av vad dina solceller kostar hos oss. Det går dock inte att kombinera statligt solcellsstöd med ROT-avdrag. Du kan också genom avdrag i din deklaration få en skattereduktion med 60 öre per kWh för din överskottsproduktion. Detta gäller för max 30 000 kWh/år, alltså maximalt 18 000 kr.

Även som bostadsrättsförening har man rätt till investeringsstöd på 20%. Och i en större anläggning är möjligheterna till att göra vinst bättre. Det går även att göra vinster i form av gemensamma elnätsavtal i samband med att man byter anläggning. Solpaneler kräver i allmänhet inte bygglov.

Idag är 9 av 10 svenskar positivt inställda till solceller och det finns ett mycket stort intresse för att skaffa solceller. Alla har dock inte möjlighet att ha egna solceller, men det finns ändå möjlighet att få el från solen. Man kan helt enkelt välja att göra ett tillval i sitt elhandelsavtal. För en lägenhet handlar det inte om så många kronor extra, utan landar ofta under 75 kr om året.

Fakta

En satsning för miljön och plånboken

* Förening: BRF Eslövslantmannen i Eslöv.

* Samtliga 13 lägenheter har fått solceller på taken.

* Producerar solel sedan: mitten av maj 2019.

* Anläggningsstorlek/hus: 8,85 kW.

* Produktion/hus: Cirka 8.200 kWh/år.

* Självförsörjandegrad under året: Cirka 75 %.

* Beräknad intjänandetid: 10 år.

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Sydsvenskans redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan