Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ännu en talibanattack – trots fredssamtal

En bilbomb i centrala Kabul dödade minst 10 civila i torsdags.Bild: Rahmat Gul/AP/TT
Talibaner attackerade under fredagen flera militära och civila mål i den regeringskontrollerade staden Farah i västra Afghanistan.
En militär anläggning har bombats, och såväl ett fängelse som en skola har helt eller delvis invaderats, enligt afghanska myndigheter. I torsdags hittades också en människorättsobservatör, som kidnappats i provinsen Ghor, mördad.
Attackerna följer en lång rad dödliga dåd de senaste veckorna – bland annat en bilbomb som dödade åtminstone 10 civila i centrala Kabul i torsdags.
Afghanistan har präglats av nästan dagliga attacker från talibanerna, trots de fredssamtal som pågår i Qatar mellan den ultrakonservativa islamistiska rörelsen och USA. Parterna uppges ha kommit överens om ”principerna” i fredsavtalet, som ska ge USA garantier för att Afghanistan inte blir en grogrund för terrorism i utbyte mot tillbakadragande av amerikanska trupper.
Talibanerna har i dag total eller viss kontroll över nära femtio procent av Afghanistan, och anses vara starkare än någonsin sedan USA invaderade landet 2001.
Gå till toppen