Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Högstadielever byggde månbil som tar dem till Sydkorea

Uri Shmulevich och Christoffer Cimbritz från Bilingual Montessori School of Lund har gått till final i tekniktävling.

Christoffer Cimbritz och Uri Shmulevich tävlar i finalen i Seoul den 19 oktober.Bild: Ingemar D Kristiansen
Två lätta fordon surrar och snurrar fram över golvet. De styrs med mobil som fjärrkontroll av sina uppfinnare. Uri Shmulevich och Christoffer Cimbritz från BMSL, Bilingual Montessori School of Lund, har byggt prototyperna som ett led i hårdträningen inför finalen i 4DFrame Mechatronics i Sydkorea.
Byggsatser med sugrörsliknande plaströr i olika färger sätts ihop med en rad olika kopplingar. Möjligheterna är oändliga och läraren Philippe Longchamps använder gärna systemet i teknikundervisningen.
– Man kan säga att eleverna lär sig programmera utan dator. 4Dframe är stort i Sydkorea, Japan och Hong Kong. De börjar använda det redan i förskolan, säger Philippe Longchamps.
Det är andra året han är med om att coacha fram ett finallag.
Det började med en regiontävlingen i Vattenhallen i maj och för de två niondeklassarna höll det hela vägen.
– Det är inte bara modellen utan även idén bakom som bedöms, om hur man kan skapa eller spara energi, säger Philippe Longchamps.
Med månen som årets tema ledde Uri Shmulevichs tankar snabbt till Helium-3, som forskare under flera år hoppats kunna utvinna som bränsle till framtida fusionsreaktorer.
– Jag tänkte på temat månen och på något vi kan behöva, säger Uri Shmulevich.
Det blev en liten månbil med borr. I en video sålde de in sitt vinnande koncept. Fordonet ska vara lätt och möjligt att massproducera med 3D-printer på månen. Där ska bilarna sedan köra runt och borra fram Helium-3 innan de kör tillbaka till sina laddningsstationer för tömning.
Fordosnprototyperna kan Christoffer Cimbritz och Uri Shmulevich bygga utantill efter all träning.Bild: Ingemar D Kristiansen
Den 19 oktober ska de tävla mot finalister från 20 andra länder vid Gwacheon National Science Museum i Sydkorea. Då väntar en ny uppgift: Uppdraget är att bygga en robotbil, så mycket är känt. Den ska klara en hinderbana som presenteras först under tävlingsdagen.
De har experimenterat i skolan och hemma under sommarlovet.
– Vi kollar tidigare bilar och vilka hjul som verkar fungera bäst, säger Christoffer Cimbritz.
När det gäller bygge finns det ett enkelt knep de försöker följa.
– Om man bygger med trianglar blir det stabilt, säger Uri Shmulevich.
Niondeklassarna har ännu inte bestämt sig för om det är ingenjörer de vill bli, men teknikintresset går inte att ta miste på.
– Det är kul att bygga för man får experimentera och testa idéer, säger Christoffer Cimbritz.
– Det är roligt att se vad som funkar och belönande att se bilen åka, säger Uri Shmulevich.
Fakta

4DFrame

DFrame är ett pedagogiskt verktyg uppfunnet av den sydkoreanske arkitekten Ho Gul Park. Mekatronik handlar om mötet mellan elektronik och mekanik.

Gå till toppen