Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Minnesord om Karin Ahrland

Karin Ahrland insomnade den 30 augusti lugnt och stilla i sitt hem i Illstorp, Brösarp på Österlen i en ålder av 88 år. Hon sörjes närmast av barnbarnen, Felicia och André och bonusdottern, Birte.

Karin Ahrland (1931–2019).Bild: Lasse Svensson
Saknaden efter en av Sveriges främsta jämställdhetskämpar känns svår. En nära vän och en alltid lika vital samtalspartner är borta.
Alla som följt Karin Ahrlands gärning genom åren vet att utan henne och hennes medsystrars kamp hade dagens feminister och jämställdhetskämpar haft en mycket mödosammare väg att gå.
Tidigt engagerade hon sig för att förbättra kvinnors rätt till samma möjligheter i samhälls- och arbetslivet som männen. Hon var en stridbar och tydlig röst.
Politiska pampar och mäktiga direktörer skrämde aldrig Karin. Tvärtom stärkte motståndet hennes kampvilja. Det var många som imponerades av hennes klokskap, dådkraft och personlighet, inte minst inom näringslivet. Hon satt i styrelsen för flera bolag, bland annat SE-banken i Malmö.
Under flera år på 70-talet var hon ordförande i Fredrika Bremer Förbundet och engagerad i internationella kvinnofrågor. Hon var delegat på flera av FN:s kvinnokonferenser.
Karin Ahrland blev en liberal förebild för många kvinnor – och män, vilket gjorde det naturligt för henne att också bli aktiv politiker inom Folkpartiet/Liberalerna.
Efter en lång politisk karriär, riksdagsledamot för Folkpartiet bland annat som ordförande i justitieutskottet, statsråd och sjukvårdsminister, ledamot i Folkpartiets partistyrelse samt ordförande för de skånska liberalerna i Malmöhus län, påbörjade Karin en lika lyckosam diplomatisk bana; generalkonsul i Montréal och ambassadör på Nya Zeeland, sidoackrediterad i Fiji, Tonga och Västra Samoa.
Karins stora charm och varma personlighet gjorde henne särskilt lämplig som introduktör av främmande sändebud till vårt land. Nervösa ambassadörer lugnades inför mötet med kungen.
Karins internationella ådra banade väg för ett ordförandeskap inom Svenska Afghanistankommittén. Intresset för kultur och konst fanns där alltid. Hon var en tid ordförande för Statens konstråd och ledamot i styrelsen för Statens kulturråd.
Karins juridiska karriär var omfattande, jur.kand. i Lund, tingsrätten i Helsingborg, Regeringsrätten, länsstyrelsen i Falun och som chefsjurist på länsstyrelsen i Malmö.
Hon hade genom åren ett flertal statliga utredningsuppdrag.
Det var Karin som förde Lars Leijonborg in på förslaget om ett språktest för medborgarskap, och som gav Folkpartiet en extra skjuts vid valet 2002.
In i det sista var Karin Ahrland en aktiv samhällsmedborgare, som inte nöjde sig med ett mumlande svar på en konkret fråga eller uppmaning.
Vi som hade den stora glädjen av att ha Karin som vän under flera decennier och därtill partivän inom Folkpartiet/Liberalerna visste att vi behövde ha bra svar när Karin hörde av sig.
När vårt parti hade problem och svåra frågor behövde komma till ett avgörande, visste vi att Karin skulle ringa.
Vi kommer att sakna samtalen med Karin – de mer allvarsamma men också de många skratten och hennes dråpliga och träffande kommentarer. Karin lärde oss mycket om demokrati, om människors lika värde och om vänskap.
En god socialliberal har lämnat oss.
Marita Sander-Schale
Cristina Glad
Henning Schale
Olle Schmidt
Gå till toppen