Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nio museer bjuder in till Qulturrundan

Kokläpp, ljunglie och landets första skördetröska. Och så en möjlighet att klappa gamle Grållen.
Alnarps lantbruksmuseum är ett av många som håller öppet när Qulturrundan ordnas i helgen.

Barbro Henriksson och Ann-Britt Karlsson hoppas på många besökare till museet i helgen.Bild: Mats Amnell
Här berättar en samling bruksföremål och maskiner om hur det svenska jordbruket en gång tog klivet från bondesamhälle till modern odling.
Avstampet tas i en tid när nästan alla bodde och arbetade på landet. Här finns rader av redskap namn som dikningsspade, kokläpp, ljunglie, torvrits, tröskbock och rothuggninghacka.
Tillsammans vittnar de om hur många arbetsuppgifter och begrepp försvunnit ur det allmänna medvetandet i takt med att mekanisering och inflyttning till tätorter och städer.
– Vi har koll på hur 90 till 95 procent av föremålen använts. Men det händer att vi får hjälp av besökare när vi inte vet själva, säger Barbro Henriksson.
Tillsammans med Ann-Britt Karlsson hon visar runt bland föremålen.
Den ångdrivna lokomobilen kunde på sin tid ersätt många arbetare i lantbruket.Bild: Håkan Röjder
I den stora hallen finns traktorer, maskiner och mekaniska redskap.
– Långt tillbaka gjordes allt för hand. Sedan kom dragdjuren, ångmaskinerna som stod stilla på fälten och sedan traktorer och andra flyttbara maskiner, berättar Ann-Britt Karlsson.
Lokomobilen, svart med stora röda hjul, från 1899 kunde dras ut på ett fält och där driva ett tröskverk. Sedan kunde flertalet drängar som tidigare handtröskat ta en paus eller, troligare, ägna sig åt andra uppgifter.
Samma sak skedde något senare när traktorerna gjorde debut på åkrarna. Nu blev även en och annan oxe eller häst övertalig.
Ivel-traktorn från 1903 är en av museets rariteter. Bara sju exemplar finns idag kvar i hela världen. De breda metallhjulen påminner om en tid när gummidäcket ännu inte lanserats i större skala.
En John Deere från 1934 beskrivs med sina 43 hästkrafter som ovanligt kraftfull för sin tid. Men numera imponerar det inte. Ann-Britt Karlsson berättar att hennes gräsklippare har en tolvhästarsmotor.
Ann-Britt Karlsson, själv uppvuxen på en bondgård, kan inte låta bli att stryka gamle Grållen, en grå Ferguson-traktor, över motorhuven.Bild: Mats Amnell
Ann-Britt Karlsson, själv uppvuxen på en bondgård, kan inte låta bli att stryka gamle Grållen, en grå Ferguson-traktor, över motorhuven. Modellen såldes i stora upplagor efter andra världskriget till priser som passade små och mellanstora jordbruk.
– Jag åkte mycket traktor i pappas knä som liten, berättar hon.
En annan klenod är landet första skördetröska – stor som ett mindre hus – som användes åren 1928-58. När den skulle ställas ut på museet kort efteråt uppstod osämja. En del ansåg att tröskan borde bevaras. Andra att den tog upp för mycket plats och inte var gammal nog. Förespråkarna gick dock segande ur dragkampen.
På senare år har jämställdhetstanken även påverkat lantbruksmuseet som numera har en avdelning för mjölkningsmaskiner och hushållsredskap – utrustning som ofta hanterats av kvinnor.
– Förr hände det att kvinnor bara satt och väntade medan deras män gick runt och tittade. Nu har vi ett bredare utbud där fler kan hitta något av intresse, säger Barbro Henriksson.
Numera har museet en avdelning för mjölkningsmaskiner och hushållsredskap – utrustning som ofta hanterats av kvinnor..Bild: Håkan Röjder
Fakta

Nio museer bjuder in till Qulturrundan

Qulturrundan är en del i Riksantikvarieämbetets Kulturarvsdag som ska bidra till förståelse och engagemang för kulturarvet. Såväl kulturmiljöer som kulturhistoriskt intressanta byggnader, anläggningar och personer står i fokus.

Följande nio museer håller öppet klockan 11-16 på söndag 8 september.

Bjersunds tegelbruksmuseum, Bjärred

Gamla foton och kaffeservering i tegelmästarbostaden.

Kraftstationen Kraften, Lomma

Vykort från förra seklet över Lomma och kaffeservering.

Lantbruksmuseet, Alnarp

Lantbrukets utveckling under 200 år visas med hjälp av föremål, bilder och filmer.

Kronetorps mölla, Arlöv

Möllan visas och vingarna går runt om vädret tillåter. Kaffeservering.

Bara härads hembygdsmuseum, Burlövs by

Prästgård med artonhundratalsinteriörer.

Nevishögs gamla bysmedja, Staffanstorp

Öppen smedja, fotoutställning och visning av textilier. Underhållning av Staffans Strängar och servering.

Kulturforum Esarp

Visning av Theodor Jönssons konst, hem och kvarlåtenskap. Servering.

Statarmuseet, Bara

Statar- och arbetarbiblioteksmuseum, djurpark, odlingar, lekmiljö och kafé.

Möllegården kultur, Åkarp

Utställningar, hantverksbutik och servering.

Gå till toppen