Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Novo Nordisk sänker insulinpriserna

Högre insulinpriser har lett till en het debatt i USA och tvingat tillverkare att sänka priser. Arkivbild.Bild: John Locher AP/TT
Den danska läkemedelstillverkaren Novo Nordisk kommer att sänka priserna på insulin i USA. Hård kritik mot höga priser och sänkta priser från konkurrenter som Sanofi och Eli Lilly föregår åtgärden.
Enligt Novo Nordisk kommer priset på en så kallad generisk version av det mest utbredda insulinet, som används av omkring en miljon diabetiker i USA, att sänkas med 50 procent jämfört med dagens priser.
Novo Nordisk-aktien sjunker 0,6 procent på Köpenhamnsbörsen efter beskedet.
Debatten om priset på insulin i USA, där bland annat president Donald Trump riktat hård kritik mot läkemedelsbolagen, har tagit fart efter flera års kraftiga prisökningar.
Kostnaden för insulin för behandling av så kallad typ-1-diabetes i USA har i princip fördubblats på fem år, vilket fått patienter att ransonera insulinet.
Gå till toppen