Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Ordningsvakt i brist på ordningsmakt.

Rikspolischef Anders Thornberg, Malmö Universitets rektor Kerstin Tham och inrikesminister Mikael Damberg (S) klipper till och inviger med gemensamma krafter polisutbildningen i Malmö.Bild: Patrik Renmark
Detta är tidningens huvudledare. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
På fredagen invigdes polisutbildningen i Malmö. Men problemet kvarstår: yrket lockar inte tillräckligt många.
Söderhamn i Hälsingland har ett stort, fint polishus. Men poliserna är få och syns inte på gatorna. Istället har kommunen sett sig tvingad att anställa två ordningsvakter som patrullerar i centrum.
"Vi hade problem att lösa och då fick vi göra något åt det och det har vi gjort", säger den tillförordnade kommunchefen Thomas Norgren i SVT:s reportage (5/9).
Säkerhetsbranschen växer. Förra året omsatte svenska säkerhetsföretag totalt närmare 39 miljarder kronor, en ökning med 7,6 procent jämfört med 2017. De närmaste åren räknar branschen med att nyanställa tusentals personer, inte minst väktare och ordningsvakter.
Här erbjuder landets kommuner en växande arbetsmarknad. Söderhamn är långtifrån den enda kommun som sett sig tvingad att axla en del av ansvaret för medborgarnas trygghet.
I början på juni började kommunala ordningsvakter patrullera i området kring Lunds centralstation, Clemenstorget, Bantorget och Stadsbiblioteket.
Lomma och Vellinge löser problemet genom att anställa trygghetsvärdar. De har inga särskilda befogenheter och då behövs heller inte polisens godkännande.
Ordningsvakter har vissa polisiära befogenheter. De får omhänderta personer som är berusade eller uppträder störande på allmän plats. Grundutbildningen för ordningsvakter är på 80 timmar. Grundutbildningen för poliser består av fem terminers heltidsstudier.
Den rödgröna regeringen genomför det den kallar "en historisk satsning" på polisen. Fram till år 2024 ska antalet anställda inom myndigheten öka med 10 000, varav merparten ska vara poliser.
En del i denna satsning är Malmö universitets polisutbildning, vars lokaler på fredagen invigdes av inrikesminister Mikael Damberg (S).
De senaste åren har antalet platser vid landets polisutbildningar mer än fördubblats. 300 platser vårterminen 2016 blev 550 platser höstterminen samma år och 800 från vårterminen 2017.
Men trots att antalet sökande ökat kraftigt och antagningskraven sänkts har utbildningsanordnarna ännu inte vid något tillfälle lyckats fylla samtliga platser. I våras antogs 771 studenter men efter tre veckor hade 107 av dem hoppat av.
Och varje år lämnar hundratals poliser yrket eller går i pension.
Om regeringen ska lyckas i sin satsning måste polisyrket göras attraktivare. För att fler ska utbilda sig. För att färre ska lämna yrket.
Att garantera medborgarnas trygghet och säkerhet är ett av statens kärnområden. Men om kommuninvånarna känner sig otrygga på gator och torg får sannolikt fler av landets kommuner resonera som man gör i Söderhamn och i Lund. Pragmatiskt.
Är det den idealiska lösningen? Kanske inte. Men det bästa får inte bli det godas fiende. Lika lite som skolan idag kan förlita sig på att alla lärare ska vara behöriga, lika lite kan kommunerna förlita sig på att det ska finnas patrullerande poliser i tätorterna.
Gå till toppen