Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Stark och dramatisk klezmer med stilbredd

Alexander Agrell hör Malmöartisten Louisa Lynes senaste album.

Louisa Lyne och hennes band håller skickligt ihop sitt album.Bild: Sara Ljunggren

Louisa Lyne & di Yiddishe Kapelye

KLEZMER. Lust.

Louisa Lyne har verkligen tagit sig djupt in i klezmertraditionen. Och hon expanderar den, med hjälp av gästartister och smarta lån.
”Innan det tar slut” drar mot Västafrika tack vare Maher Cissokos kora och Filip Jers munspel sjunger på ”Mayn rue-plats”. The Arks ”It takes a fool to remain sane”, laddad och i klezmerstil, har fått texten översatt till jiddisch av Salomon Schulman. Som cover en sällsynt lyckad satsning.
Albumets dramatiska höjdpunkt är ”A mol iz geven” av sångerskan och hennes bror Robin, med en text av Schulman, delvis på svenska, om Sveriges olika ansikten under andra världskriget (vita bussar, men också järn till nazisterna och trupptransporter genom vårt land).
Rejäl snurr och variation på arrangemangen och många stämningar och stilar under en hatt. Men den klezmerhatten är stabil nog att rymma alltihop.
På lördag blir det releasefest på Victoriateatern i Malmö.
Gå till toppen