Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sten Levander mister läkarlegitimation – är ”uppenbart olämplig att utöva sitt yrke”

Sten Levander är en av landets mest kända rättspsykiatrer. Nu mister han sin läkarlegitimation. Han har skrivit ut för mycket narkotikaklassade läkemedel och visat sig ”uppenbart olämplig att utöva sitt yrke”, skriver Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.

Han är professor emeritus i rättspsykiatri i Lund, har som sakkunnig vittnat i flera uppmärksammade brottsfall och ofta debatterat i media.
Men nu har Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, beslutat att återkalla läkarlegitimationen för Sten Levander, 79 år.
Han anses genomgående ha skrivit ut för höga doser narkotikaklassade läkemedel.
Sten Levander pensionerades 2006 men har sedan 2014 bedrivit verksamhet på deltid. Han menar att han handlat enligt vetenskap med patientens bästa i fokus.
– Jag känner mig som Sokrates. Han fick välja att sluta med en av myndigheterna kritiserad metod eller ta gift, och han tog giftbägaren och var glad. Samvetet, principerna och professionen är viktigare än de lokala regler som småpåvarna skriver, säger Sten Levander.
Erkänner du att du har skrivit ut för mycket medicin enligt de svenska reglerna, men att du tycker att reglerna är för hårda?
– Jag ska bedriva vård enligt vetenskap och beprövad erfarenhet, det är den överordnade principen. Jag har dessutom en fri förskrivningsrätt som gör att jag kan förskriva saker som inte står i regelböckerna, och den rätten utnyttjar jag därför att jag har på fötterna. Jag har också behandlingsresultat som är lysande.
HSAN menar däremot att Sten Levander inte har handlat i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet. Inte heller har han tagit hänsyn till att narkotiska läkemedel ska ges med största försiktighet, enligt HSAN.
Sten Levander.Bild: Håkan Röjder
HSAN har granskat tio patientfall. I ett fall har det lett till en vårdskada. Det gällde en patient som blev påverkad av de höga medicindoserna, begav sig ut och hittades starkt nerkyld och medvetslös i en snödriva. Kroppstemperaturen var 33 grader.
På sjukvårdsavdelningen där mannen senare vårdades gjordes bedömningen att Sten Levander ”vida överskridit vad som är rekommenderat” när det gäller förskrivna doser och att det fanns risk för att patienten kunde ha dött. Sten Levander säger däremot att han har hållit sig till de mängder som var ”försvarligt för patienten.”
Att legitimationen nu återkallas beror enligt honom på att myndigheter tagit illa vid sig av uttalanden han gjort, bland annat om hans kritik mot svensk narkotikalagstiftning.
HSAN menar att Sten Levanders journaler är undermåliga och att han trots upprepad kritik från Inspektionen från vård och omsorg, Ivo, låtit bli att rätta sig. Han har inte heller lämnat över alla journaler som Ivo har begärt.
– Jag har tidigare fått kritik för min journalföring och då ändrade jag journalföringen. Nu har de hittat andra journaler som ligger före den förra granskningen och så kritiserar de den igen som om det var dagens journaler, säger Sten Levander.
Att han inte kan lämna vissa journaler som Ivo begärt ut beror på att han inte vill skada sina kriminella patienters förtroende för honom genom att ge myndigheterna information om kriminell verksamhet, menar han.
Till HSAN har Sten Levander bestridit förslaget att dra in legitimationen. Han hänvisar till att han blivit granskad tidigare av Ivo men att några brister kring läkemedelsförskrivningen inte har påtalats. Han har därför inte kunnat ”komma till rätta med de påtalade bristerna”.
Sten Levander har inte bestämt sig för om han ska överklaga beslutet.
Gå till toppen