Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Begåvad elev fick inte tillräckligt stöd – föräldrar anmälde till Skolinspektionen

Enligt skollagen ska elever som lätt når kunskapskraven ges ledning och stimulans för att kunna utvecklas mer. Skolinspektionen har nu utrett situationen för en Svedala-elev, och konstaterar att det funnits brister.

I februari gjorde föräldrarna till en mellanstadieelev i Svedala en anmälan till Skolinspektionen. Eleven hade inte fått tillräcklig ledning och stimulans i skolan, ansåg man bland annat.
Flickan har haft lätt för att lära, och haft en kunskapsnivå som bedömdes högre än jämnårigas. Därför ska hon ha känt sig understimulerad i skolan, vilket lett till att hon mått dåligt.
Från kommunens sida har man medgett att lärarna inte är vana att undervisa elever med särskild begåvning och inte haft tillräcklig kunskap om vilket stöd och bemötande som krävs för att eleven ska utvecklas. Därför har man bland annat tagit in föreläsare i ämnet som föreläst för lärarna.
Man bedömer dock att skolan i dagsläget vidtagit åtgärder som räcker till för eleven, vilket föräldrarna inte håller med om.
Eleven har nu bland annat erbjudits att läsa viss ämnen med äldre elever.
Skolinspektionen konstaterar att flickan har behov av extra ledning och stimulans i vissa ämnen, och att det inte fungerat helt tillfredsställande tidigare. Dock väljer man att inte ingripa i frågan, då man inte kan se att det fortfarande finns brister kvar efter skolans åtgärder.
Gå till toppen