Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsare försöker komma åt Atwoods manus

På tisdag släpps Margarets Atwoods ”Gileads döttrar”, uppföljaren till hennes moderna klassiker ”Tjänarinnans berättelse”. Och hemlighetsmakeriet inför utgivningen är enormt.

Margaret Atwood. Arkivbild.Bild: Arthur Mola/AP/TT
1985 gav den kanadensiska författaren Margaret Atwood ut ”Tjänarinnans berättelse”. Romanen blev en bästsäljare och ligger till grund för HBO:s succéserie ”The handmaid's tale”.
Nu över 30 år senare är Atwood aktuell med uppföljaren, ”Gileads döttrar”. Intresset är enormt och hängivna läsare väntar otåligt på utgivningen på tisdag. Säkerheten runt manuskriptet därför stor.
– Ja, jag kanske borde oroa mig för att de ska kidnappa mig och tvinga mig att avslöja vad som händer i boken, säger Margaret Atwood i en intervju med Dagens Nyheter.
Så otåliga är vissa läsare att de till och med försöker lura till sig manuskriptet.
– Folk försöker hacka oss. De skriver till oss från fejkade e-postkonton och låtsas komma från en annan avdelning på förlaget. Allt för att komma åt manuskriptet innan publicering, säger en förlagsassistent till Dagens Nyheter.
Det stora hemlighetsmakeriet till trots råkade e-handelsjätten Amazon tidigare i veckan av misstag skicka ut runt 800 förbeställda exemplar av ”Gileads döttrar” till amerikanska läsare, skriver The Guardian.
Den 10 september, samma dag som uppföljaren släpps, håller Margaret Atwood en presskonferens i London för att berätta om boken.
Fakta

"Gileads döttrar"

Margaret Atwoods "Gileads döttrar" är en romanuppföljare till dystopin "Tjänarinnans berättelse" från 1985, som utspelar sig i det fiktiva landet Gilead, där kristna fundamentalister tagit makten. Tv-serien "The handmaid's tale" är baserad på "Tjänarinnans berättelse".

Historien i "Gileads döttrar" berättas ur tre olika kvinnors perspektiv, men det är oklart om första romanens huvudperson Offred kommer att vara en av dem.

Boken ges ut den 10 september.

Gå till toppen