Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Det gick inte att sova sedan – jag tänkte på vad som kunde ha hänt”

Natten till söndagen utsattes en tandläkarklinik i ett bostadshus på Carl Gustavs väg för ett brandbombsattentat. Vittnen såg flera personer slänga in molotovcocktails genom klinikens fönster på bottenvåningen men elden tog sig aldrig och huset behövde inte utrymmas.

Bild: Patrick Persson
Det blev en orolig natt för Kristina Kroon, ordförande i bostadsrättsföreningen, som bor i samma uppgång och såg lågorna slå ut från fönstren i bottenvåningen.
– Man blir ju helt chockad! Det gick inte att sova sedan – jag bara tänkte på vad som kunde ha hänt, säger hon dagen efter.
Den utsatta tandkliniken ligger mitt emot akuten i Malmö, och har lokaler på ömse sidor av porten. Den eller de som utfört attentatet slängde in brandbomber genom flera fönster.
Eftersom det skett vid en trafikerad gata, i ett bostadshus och vid sjukhuset har många personer rört sig natten har många sett och hört saker trots att det var mitt i natten.
– Det rör sig om en anlagd brand och det finns flera iakttagelser om att någon kastat något mot fönstren, säger, Katarina Rusin, presstalesperson på polisen.
Larmet till polis och räddningstjänst kom in strax före kl 03 natten till söndagen. När brandstyrkorna kom till platsen brann det ur flera fönster.
Rökdykare med slangledningar kunde släcka ner bränderna utifrån och sedan slogs dörrarna in till kliniken för att vädra ut rök och släcka det sista av glödbränderna.
– Men eftersom inte bedömdes finnas någon spridningsrisk för elden så rubriceras ärendet som skadegörelse genom brand i nuläget, säger Katarina Rusin.
Det blev en orolig natt för Kristina Kroon, ordförande i bostadsrättsföreningen på Carl Gustafs väg. Hon bor precis ovanför den utsatta tandkliniken och hörde sprakandet när det började brinnaBild: Karin Zillén
På söndagsförmiddagen luktar det fortfarande starkt av rök i trappuppgången. Kristina Kroon berättar att hon hade varit vaken på natten, då hon plötsligt hörde smällar som av fyrverkerier.
– Jag gick ut på balkongen och då var det en gäng ungdomar nere på gatan som ropade åt mig: ring 112, det brinner! De hade cyklat förbi och sett elden, det stod lågor ut genom fönstren där nere.
– Sedan blev det full utryckning med polisbilar, ambulanser och brandbilar. Hela gatan spärrades av, och jag gick ner och öppnade porten så de åtminstone inte behövde slå sig in genom den, säger Kristina Kroon som är nere för att titta närmare på skadorna på fönster och fasader.
Hon mötte en handfull oroliga grannar ute under natten, men många i huset har inte hört något av nattens händelse. En man kommer för att titta på de uppbrutna dörrarna till tandkliniken, han hade bara känt lukten när han vaknade och sedan läst om attacken.
Många har sovrum inåt gården, men är också vana att höra sirener eftersom Sus akutmottagning ligger mitt emot huset.
En kvinna som bor i närheten går förbi med sin hund och skakar på huvudet när hon ser de igenbommade fönstren.
– Även om vi är vana vid att det händer saker i området, så är det obehagligt när det kryper närmare, säger hon.
Polisen samlade in vittnesmål under natten, men vill att fler hör av sig.
– Om de sett eller hört något precis innan händelsen, exempelvis om någon betett sig märkligt runt platsen, säger presstalespersonen Katarina Rusin.
Vad som ligger bakom attacken och om det finns det någon hotbild mot kliniken eller personer kopplade till kliniken vill polisen inte uttala sig om.
– Vi får givetvis utreda om det finns någon hotbild. I övrigt är det är alldeles för tidigt att säga något mer, utredaren får ta det under måndagen.
Bild: Patrick Persson
Bild: Patrick Persson
Bild: Patrick Persson
Artikeln har uppdaterats. Från början fanns uppgifter om att två tandläkarkliniker hade utsatts, men lokalerna på bottenplanet tillhör en och samma klinik.
Bild: Patrick Persson
Gå till toppen