Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tornväktare blåser till strid i Ystad

Tornväktare har blåst toner över Ystad i flera hundra år och kommer nu att blåsa fel. Här sitter kommunens kulturförvaltning. Arkivbild.Bild: Johan Nilsson/TT
Tornväktarna som varje kväll blåser i en kopparlur i Mariakyrkan i Ystad kommer den närmaste tiden att blåsa fel, högre och trotsigare – i rent missnöje.
Det är en särskild stridsåtgärd i en pågående arbetskonflikt med kommunen om den ovanliga tjänsten, rapporterar Ystads Allehanda.
De tre personer som är anställda tornväktare kräver att den av dem som anställdes senast ska få en tillsvidareanställning i stället för en timanställning. Ärendet drivs av Syndikalisternas samorganisation i Malmö.
Kommunen för fram att tornväktaren i fråga inte har arbetat tillräckligt mycket för att omfattas av lagen om anställningsskydds bestämmelser och har avbrutit tidigare förhandlingar.
Tornväktarna turas om att blåsa låga, utdragna toner i varje väderstreck, varje kväll året om, enligt traditionen för att förkunna att lugn råder i staden. Dissonansen kommer att göras hörd tills förhandlingar återupptas, enligt det syndikalistiska facket.
Gå till toppen