Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Alldeles för många får vänta för länge för att få den vård de har rätt till.”

Att kalla behovet av en uppdaterad nationell cancerstrategi för en skrivbordsprodukt är inte rimligt. Det skriver Camilla Waltersson Grönvall, Ulrika Heindorff och Johan Hultberg, Moderaterna.

Regeringen har tappat kontrollen över svensk hälso- och sjukvård, skriver artikelförfattarna.Bild: Fredrik Sandberg / TT
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
För att dölja att regeringen har tappat kontrollen över vårdköerna lägger socialminister Lena Hallengren (S) ut dimridåer när det gäller Moderaternas cancerpolitik (Aktuella frågor 28/8). Att kalla behovet av en uppdaterad nationell cancerstrategi för en skrivbordsprodukt är inte rimligt.
I juni 2014 lovade statsminister Stefan Löfven (S) och Lena Hallengren på DN Debatt att alla cancerpatienter skulle få en behandling inom fyra veckor. De förklarade också att: ”Svensk cancersjukvård är världsledande, men inom flera cancerformer är väntetiderna oacceptabelt långa. Ovissheten och bristen på besked skapar en stor otrygghet för de patienter som drabbas. Socialdemokrater i alla landsting och regioner går till val på att garantera alla patienter behandling inom fyra veckor efter remiss.”
Sedan dess har köerna inom cancervården ökat, inte minskat. Detta stöds av både statistik från regionala cancercentrum och vittnesmål från cancerpatienter som vi fått via patientföreningar. Regeringens löftesbrott är otvetydigt. Den har inte lyckats leverera den politik som behövs.
Idag har 31 cancerdiagnoser det som kallas standardiserade vårdförlopp, rutiner för hur vården ska ske. För 22 av dessa diagnoser har väntetiderna ökat, visar färska siffror från regionala cancercentrum.
Två diagnoser av tre har alltså fått längre väntetider. Fyra diagnoser har en oförändrad kösituation och fem diagnoser har fått en förbättrad kösituation.
Vad är socialministerns och regeringens besked till dem som står i kö i väntan på behandling, som ligger bortom de väntetider som läkare och annan vårdpersonal bedömer som rimliga?
Regeringen genomför inte det som riksdagen har gett den i uppdrag när det gäller en uppdaterad nationell cancerstrategi. I M/KD-budgeten, som antogs av riksdagen, finns särskilt avsatta pengar för att arbeta fram en sådan strategi. Utöver de budgeterade summorna har riksdagen slagit fast att regeringen ska ta fram en uppdaterad nationell cancerstrategi.
Alldeles för många får vänta alldeles för länge för att få den vård som de har rätt till. Regeringen har tappat kontrollen över svensk hälso- och sjukvård.
Camilla Waltersson Grönvall, Moderaternas socialpolitiska talesperson.
Ulrika Heindorff, riksdagsledamot för Moderaterna och ledamot i socialutskottet.
Johan Hultberg, riksdagsledamot för Moderaterna och ledamot i socialutskottet.
Gå till toppen