Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Anders Engman: Blogg om Kolgjinis beslut, tak för hästspel i Norge, Walmann, kända hästägare och lite V75–start

Lutfi Kolgjini ska sluta med uppfödning, ska inte köra lopp nästa år.
Det var i Sulkysport som han avslöjade de senaste planerna och som han annonserade ut sina 50 ston till försäljning.
Han säger sig vara less på sporten som han sysslat med i 45 år – han fyller 60 i början av december – och ska satsa allt på att stötta sönerna Adrian och Dante i deras travkarriärer.
Jag tror på nyheten när jag ser den i verkligheten. Jag tror inte att han får sålt alla sina fölston – hans idé är att behålla fem franska ston för den franska stamboken – och han kommer att ha ett gäng ston hemma även efter den första oktober. Sen, när Adrian blir avstängd, kommer nog Lutfi att som bäst kunna stötta sonen genom att köra lopp.
Så den nyheten tar jag med en nypa salt. Den gode Kolgjini har som bekant gjort en del utspel förr.
+ + +
Visste ni att Peter Untersteiner har en delägd galopphäst i träning hos Lennart Reuterskiöld Jr på Jägersro. Den heter Marieappel, är två år gammal och debuterar på Jägersro på söndag.
+ + +
20 000 kronor i månaden. Mer ska du inte få förlora på trav– eller galoppspel i Norge.
Det är Lotteritillsynet i Norge som vill införa ett tak som anger hur mycket du får förlora på trav– och galoppspel under en månad – precis samma regler som idag gäller för Norsk Tipping.
Nils Petter Gill, välkänd galopphästägare, tror att en sådan lagstiftning skulle betyda döden för hästsporten i Norge.
Det Norske Travsällskap och Norsk jockeyklubb jobbar gemensamt för att stoppa planerna som, enligt Knut Weum som är ordförande för Det Norske Travsällskap, skulle ge 900 miljoner i minskad omsättning och runt 250 miljoner i minskade intäkter.
Hur mycket en liknande lag i Sverige skulle kosta sporten är svårt att spekulera i, men eftersom Sverige har en omsättning som är mångdubbelt Norges så talar vi om miljardbelopp.
Men även ett norskt tak skulle drabba Sverige då det är många omgångar som norrmännen spelar in till Sverige och inte minst galoppsporten skulle tappa rejält med omsättning.
I slutändan är det Landbruksdepartementet som ska fatta beslut i saken, med argumentet är att ”20 000 i månaden ger mycket vida ramar att spela på hästar”.
+ + +
På tal om galopp; förra veckan kvalade hästen Timo Nurmos på Bro Park. Imponerade så smått och tränas av Caroline Malmborg. 20 eller 22 september ser det ut att bli debut på galoppbanan för 2-årige Timo Nurmos.
+ + +
Roger Walmann, som i flera år tillhört Sverigetoppen bland tränarna, har haft 17 vinnare i år och en segerprocent på 6!
+ + +
Men fortfarande har vi inte sett Brasco C’estlavie i startlistorna. Ni vet den galoppör som Julian McLaren tränar och som Stefan Hultman är delägare i.
+ + +
16.20 eller 15.00.
Debatten om starttiden för V75 står mig upp i halsen.
Med stor sannolikhet betyder starttiden inte ett smack när det gäller omsättningen, den betyder inte heller ett smack när det gäller publiken. Och att synas i TV för att locka ny publik är överreklamerat. Den unga generationen ser inte TV efter TV–tablåerna och generationen som sitter framför TV:n sitter där – just eftersom de helt enkelt tycker att det är enklast.
Men det är en enkel debatt att föra, klart och enkelt mätbart när V75–startar.
Men borde det inte finnas viktigare saker att snacka om.
Som:
# Bussar från 17–orter i Mellansverige är ändå bara drygt 4000 på Solvalla i samband med Jubileumspokalen.
# Omsättningarna på banor som inte har huvudrollen i ATG–live sjunker dramatiskt. Potterna är nu så små att vissa spelformer är totalt ointressanta för spelarna.
# Åldersstrukturen på banpubliken.
# De i många fall så omoderna anläggningarna.
Listan skulle kunna göras mycket längre.
+ + +
Bara en liten finess; alla intervjuer och allt snack med vinnare och förlorare måste först och främst riktas till banpubliken. Sen kan TV– och datortittarna få sitt.
Nån j-la bonus måste de som släpar sig ut till banan trots allt få.
.
Gå till toppen