Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”En desperat handling för att ge sken av att trygghetsfrågor prioriteras i Malmö.”

Det är viktigt att trygghetsfrågor diskuteras kontinuerligt och inte efter att en ung kvinna blivit skjuten till döds. Då är det redan för sent, skriver Magnus Olsson (SD), oppositionsråd i staden.

Även om just skjutningen av Karolin Hakim skedde på Ribersborg är det i stadens särskilt utsatta områden som kriminaliteten cementeras, skriver Magnus Olsson.Bild: Patrik Renmark
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Sverigedemokraterna delar Centerpartiets åsikt att det behövs samtal över partigränserna i Malmö om trygghet (Aktuella frågor 3/9).
Under lång tid har Socialdemokraterna i Malmö inte prioriterat trygghetsfrågor i tillräckligt utsträckning. Den 27 augusti lämnade därför Sverigedemokraterna in ett nämndinitiativ kring kriminalitet i kommunstyrelsen. Ett nämndinitiativ är den möjlighet kommunallagen ger ledamöter att ta upp en fråga i en nämnd.
Sverigedemokraternas initiativ handlar om att det bör inrättas en särskild trygghets- och säkerhetsberedning som kontinuerligt följer trygghetsfrågorna och utvecklingen i Malmö när det gäller sådant som gängkriminalitet, skjutningar, sprängningar, rån och andra kriminella händelser av vikt.
En sådan beredning fanns under förra mandatperioden. Många av de trygghetsinitiativ som Malmö kommun tog under förra mandatperioden är ett resultat av diskussioner inom den dåvarande trygghets- och säkerhetsberedningen.
I början av denna mandatperiod lade stadens politiska styre, Socialdemokraterna och Liberalerna, ned trygghets- och säkerhetsberedningen med löftet att diskussionen kring trygghetsfrågor skulle fortsätta i kommunstyrelsens beredning.
Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) hävdar att kommunstyrelsens beredning är väl lämpad för en debatt om tryggheten i staden (Aktuella frågor 5/9). Men den har bara haft ett möte om tryggheten sedan mandatperiodens början. Det möte som Stjernfeldt Jammeh refererar till ägde rum efter dödsskjutningen av Karolin Hakim den 26 augusti på Ribersborg och punkten om trygghet lades till dagordningen mindre än 24 timmar innan mötet, efter att Sverigedemokraterna lämnat in sitt nämndinitiativ om en trygghets- och säkerhetsberedning. Det är svårt att se kommunledningens agerande som något annat än en desperat handling för att ge sken av att trygghetsfrågor prioriteras i Malmö.
Det är viktigt att trygghetsfrågor diskuteras kontinuerligt och inte efter att en ung kvinna blivit skjuten till döds. Då är det redan för sent. Diskussioner om hur Malmö kan bli tryggare måste föras i ett formellt kommunalt forum, som en trygghets- och säkerhetsberedning. Fördelen med det är att det som diskuteras går vidare till andra instanser och kan bli verklighet. Kommunens politiker behöver också ständiga lägesrapporter om trygghetssituationen i Malmö. Det kan också vara lägesrapporter om den svarta ekonomins omfattning.
Ändrad kommunal politik kan göra skillnad på flera sätt när det gäller kriminaliteten i Malmö, bland annat genom att motverka den svarta ekonomin, innan den leder till våldshandlingar. Samarbetet Tryggare Malmö, mellan polisen, miljöförvaltningen, räddningstjänsten och flera andra statliga och kommunala instanser måste utökas för att urholka den svarta ekonomin i staden.
Den svarta ekonomin i Malmö omsätter miljarder kronor varje år, enligt Brottsförebyggande rådet, och är en förutsättning och motor för den utbredda och grova kriminaliteten. Rapporten Kriminella nätverk och grupperingar, som publicerades av Brottsförebyggande rådet 2016, slår fast att av de tre största städerna i Sverige är den informella ekonomin synligast i Malmö. Det finns tecken på att den svarta ekonomin är normaliserad i vissa områden. Köper man cigaretter eller går på en loppmarknad i dem är det uppenbart.
Även om just skjutningen av Karolin Hakim skedde på Ribersborg är det i stadens särskilt utsatta områden som kriminaliteten cementeras. Det är där den är normaliserad och utbredd. Därifrån sprids kriminaliteten till resten av staden. Därför behöver stadens utsatta områden mer resurser till tillsynsverksamhet, ordningsvakter, förebyggande arbete med nattvandrare och övervakningskameror.
Den kraftsamling som Centerpartiet efterfrågar måste konkretiseras i ett lokalt brottsförebyggande råd i Malmö, där kommunen, näringslivet, myndigheter, forskarvärlden och den ideella sektorn kan samverka omkring strategiska frågor och producera underlag som är viktiga i kampen mot kriminaliteten.
Samtalen om trygghet måste börja nu. Förändringen mot ett tryggare Malmö måste börja idag. Det är en skandal att människor mister sina liv genom våldshandlingar när vi politiker sitter på verktyg som kan göra Malmö till en trygg stad.
Magnus Olsson (SD), oppositionsråd i Malmö
Gå till toppen