Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sölvesborg prioriterar bort samtidskonst

Det blev som väntat: Sölvesborg kommer framöver att prioritera inköp av klassisk, tidlös konst framför utmanande samtidskonst. Det beslutades av kommunen under måndagen.

Slut med samtida konst i Sölvesborg? Arkivbild.Bild: Johan Nilsson/TT
Sölvesborgs politiska styre med SD, M, KD och lokala Sölvesborg- och Listerpartiet fick som de ville. Fullmäktige röstade under måndagen igenom det kontroversiella handlingsprogram som bland annat innebär att kommunen kommer att prioritera klassisk, tidlös konst i stället för utmanande samtidskonst, skriver Blekinge Läns Tidning.
Kommunalrådet Louise Erixon (SD) understryker dock att nyare konst inte nödvändigtvis kommer att försvinna helt.
– Vi kommer att prioritera tidlös och klassisk konst framför utmanande samtidskonst, säger hon till BLT.
Handlingsprogrammet som klubbades igenom gäller fram till valet 2022. Samstyret i Sölvesborg – med Sverigedemokraterna i spetsen – fick inte medhåll av oppositionspartierna S, V och C, men kunde ändå konstatera att förslaget nu är ett faktum.
Rolf Hans Berg (SD), ordförande för fritids- och kulturnämnden i Sölvesborg, berättade inför förhandlingarna att kommunen vill köpa in konst som ”tilltalar det stora flertalet medborgare”.
– Det är klart att om du vill ha ”menskonst” hemma vid matsalsbordet ska du köpa det, men jag tror inte medborgarna uppskattar sådan konst i kommunens ägo, sade han till SVT.
Gå till toppen