Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Patient fick tinnitus av antidepressivt läkemedel

Ett läkemedel mot depression gav patienten konstant tinnitus. Vårdcentralen borde ha informerat bättre om biverkningarna, anser IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

IVO anser att patienten borde ha informerats om biverkningen tinnitus när läkemedlet skrevs ut.Bild: Vilhelm Stokstad/TT
Patienten sökte hjälp mot depression på vårdcentralen i Lund i september 2017. Det läkemedel som skrevs ut innebar att patienten fick konstant tinnitus.
Patienten tog kontinuerligt under minst ett års tid kontakt med vårdcentralen för att få hjälp mot ringningarna, tjuten och bruset i öronen. Ett och ett halvt år senare konstaterade en öronläkare, enligt anmälan, att patienten fått en hörselnedsättning.
”Jag somnar, väcks och vaknar till tinnitus. Oron att det ska bli värre och påverka jobb finns där” skriver patienten som uppger sig ha fått ännu värre psykiska besvär efter läkemedelsbehandlingen.
IVO uppger i sitt beslut att det läkemedel läkarna på vårdcentralen skrev ut var rimligt. Däremot borde patienten ha blivit informerad om biverkningen tinnitus, för att kunna ta ställning till för- och nackdelar med fortsatt behandling.
Patientens tinnitus borde också ha skrivits in i patientjournalen och en utredning om den ha startats, i samband med de återkommande kontakterna med vårdcentralen om besvären.
Gå till toppen