Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Rektorer varnar – okända män försökte locka med sig barn utanför skolor

Två gånger förra veckan slog elever på väg hem från skolan larm om att okända män försökte få dem att följa med. Polisen är inkopplad och rektorerna uppmanar elever och föräldrar att vara försiktiga.

Första incidenten inträffade i Virentofta i måndags förra veckan, ett hundratal meter från Höjaskolan. En lågstadieelev ska då ha blivit stoppad av en okänd man som lockade med godis för att få hen att följa med.
– Eleven sprang därifrån och berättade vad som hänt för vårdnadshavaren som i sin tur kontaktade polisen, säger Daniel Jeppsson, rektor på Höjaskolan.
– Vi skickade ut information så snabbt vi kunde för att informera föräldrar. Vi har även pratat med alla elever om vad som hänt och om vikten av att inte följa med någon man inte känner.
I torsdags gick Monika Miheller, rektor på Linnéskolan i Limhamn, ut med liknande information. I brevet beskrivs hur två av skolans elever stoppats av en man med en skåpbil. Mannen ska ha sagt att han fått punktering och behövde hjälp. Därefter ska han ha försökt få barnen att hoppa in i skåpbilen.
— Det var tillräckligt för att barnen skulle känna obehag och springa därifrån, säger Monika Miheller.
Om mannen hade ont uppsåt med sin invit är oklart, men rektorn valde att ta det säkra före det osäkra.
– Ibland står man och väger om man ska gå ut med information eller inte. Nu gjorde jag bedömningen att vi skulle gå ut med information och uppmana föräldrarna att ta en diskussion med sina barn. Sedan får de själva avgöra hur barnen ska ta sig till och från skolan.
Händelsen är polisanmäld. Eftersom incidenten ska ha ägt rum mellan Linnéskolan och Geijerskolan har information också gått ut till föräldrar på Geijerskolan.
I lördags grep polisen en man på bar gärning medan han onanerade nära en lekplats i Djupadalsparken. Mannen släpptes efter förhör men är fortfarande misstänkt för sexuellt ofredande och barnpornografibrott.
Enligt Nils Norling, informatör hos polisen, finns ingen känd koppling mellan de olika händelserna. Rykten om skumma män i skåpbilar som häckar utanför skolor har tidigare florerat i sociala medier. Enligt Nils Norling har de uppgifterna inte gått att styrka.
Gå till toppen