Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Snabb u-sväng mellan USA och talibanerna

Efter ett år av förhandlingar har det svängt fort i relationen mellan USA och talibanrörelsen i Afghanistan. Nu hotar Washington med utökade militära insatser mot talibanerna.

Den amerikanske generalen Kenneth McKenzie. Arkivbild.Bild: Alex Brandon/AP/TT
– Vi kommer helt klart inte sitta stilla och låta dem genomföra något självutnämnt lopp mot seger, säger den amerikanske generalen Kenneth McKenzie, som leder USA:s militära insatser i Afghanistan, under ett besök i landet.
När samtalen om eldupphör hade pågått sedan september 2018 skulle USA:s president Donald Trump i hemlighet ha tagit emot talibanledare och Afghanistans president Ashraf Ghani på sommarstället Camp David i Maryland på söndagen.
Men efter en blodig attack i Kabul ställde Trump in mötet och alla pågående fredssamtal, avslöjade han på Twitter på söndagen.
Under måndagen fortsatte Trump med att säga att samtalen är ”döda” och att USA:s militär under de senaste fyra dagarna attackerat ”fienden hårdare än någon gång under de senaste tio åren!”.
Kenneth McKenzie säger att talibanerna gjorde misstag genom att samtidigt med samtalen genomföra flera svåra attacker i Afghanistan, däribland en i förra veckan där en amerikansk soldat dödades.
När han tillfrågades om de planerade utökade amerikanska insatserna mot talibanerna kan omfatta både flygangrepp och insatser av specialstyrkor svarar McKenzie:
– Jag tror att vi pratar om ett totalt spektrum.
– Och, återigen, vilka mål som än är tillgängliga, vilka mål som än kan vara lagliga och etiskt korrekta att attackera, så tror jag att vi kommer att ge oss på de målen, fortsätter han.
Efter sammanbrottet för samtalen säger talibanerna att fler amerikanska liv nu kommer att gå förlorade. McKenzie avstår från att kommentera detta annat än att säga att USA:s trupper i landet knappast är försvarslösa.
Fakta

Fredssamtal i Afghanistan

De senaste åren har parterna i krigets Afghanistan försökt ta flera steg mot fred. För fyra år sedan prövade president Ashraf Ghani att blidka talibanrörelsen genom att erkänna den som ett politiskt parti, ett erbjudande som avfärdades.

Tre år senare återupprepade han samma erbjudande och föreslog ett eldupphör inför högtiden id al-fitr. Talibanerna avfärdade återigen Ghanis trevare, men valde i stället att utlysa ett eget eldupphör som varade i tre dagar – de första utan våldsamheter sedan 2001.

Sedan september 2018 har USA via sitt specielle sändebud Zalmay Khalilzad fört samtal med talibanrörelsen. I förhandlingarna har ett tillbakadragande av amerikanska trupper villkorats mot en försäkran från talibanerna att inte låta terrororganisationer få fäste i Afghanistan. I januari i år kom uppgifter om att ett ramavtal i princip var klart och sedan dess har tecknen på ett nära förestående avtal avlöst varandra.

Detta tog ett abrupt slut när USA:s president Donald Trump på söndagen sade att han satt stopp för processen.

Källa: AFP med flera

Gå till toppen