Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Dokument släpps om omstridd fransk flygkrasch

Den 11 september 1968 störtade ett flygplan från Air France i Medelhavet utanför staden Nice och samtliga 95 ombord dödades. Den officiella versionen var att en brand brutit ut ombord som fått piloterna att tappa kontrollen men många anhöriga har länge misstänkt att planet träffades av misstag av en luftvärnsrobot under en fransk militärövning i området – och nu ska tidigare hemligstämplade militära dokument om händelsen släppas.
I fjol krävde en undersökningsdomare tillgång till dokumenten, med slutsatsen att uppgifterna om en nedskjutning bör tas ”mycket allvarligt”. President Emmanuel Macron har i ett brev till en anhörigorganisation lovat att dokumenten ska släppas.
Mathieu Paoli, vars föräldrar var ombord på flygplanet, försöker bevisa att myndigheterna dolt sanningen. Han och hans bror har bland annat granskat loggboken för ett robotfartyg som fanns i området och funnit att uppgifterna för den 11 september 1968 hade avlägsnats.
Gå till toppen