Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

HD och Sydsvenskans reportrar får hedersomnämnande för artikelserie om självmord

Varje år delar Suicide Zero ut ”Pris för bästa rapportering om självmord”. Priset gick i år till Malou efter tio. HD och Sydsvenskans reportrar Peter Herkel och Peter Ferm fick varsitt hedersomnämnande från juryn för deras artikelserie i ämnet.

Peter Herkel och Peter Ferm.
Juryns motivering lyder:
”Helsingborgs Dagblad (Peter Ferm) och Sydsvenskan (Peter Herkel) har publicerat en artikelserie om hur självmord drabbar samhället med fokus på personer som på olika sätt behöver hantera detta i sina yrkesroller; poliser, lokförare eller vårdpersonal. Artiklarna lyfter en grupp människor som sällan får utrymme att berätta om sina upplevelser, men som i allra högsta grad berörs. Journalisterna Peter Ferm och Peter Herkel har på ett ambitiöst sätt lyft problematiken att självmord drabbar många fler än anhöriga.”
– Jag arbetar mycket med så kallad blåljus-rapportering och stöter då och då på självmord. Men jag hade aldrig tidigare gått på djupet på det här sättet och mer nära skildrat de omedelbara konsekvenserna. Det var intressant, skrämmande och efter hand kändes det också alltmer angeläget att beskriva den här verkligheten som inte så ofta uppmärksammas, säger Peter Ferm.
– Det är en stor ära att få detta hedersomnämnande för vår artikelserie. Elogen bör gå till de personer som delat med sig av sina berättelser till oss: Småbarnspappan Adam som överlevde sitt självmordsförsök. Lokföraren Thomas om att ställas inför frågan i sitt yrke. Polisen Hampus om hur man övertalar någon att inte ta livet av sig. Och många, många fler. Med deras berättelser hoppas vi att öka kunskapen om suicid och psykisk ohälsa i samhället, säger Peter Herkel.
Här kan du läsa reportagen i serien:
Självmord i Skåne
Fakta

Suicide Zeros årliga pris ’Pris för bästa rapportering om självmord’

• Instiftades 2015

• Syftet är att fler ska rapportera om självmord på ett ansvarsfullt sätt

• I juryn:

Alfred Skogberg – tidigare generalsekreterare Suicide Zero,

Karin Schulz – generalsekreterare Mind,

Gergö Hadlaczky – suicidforskare och verksamhetschef NASP, SLSO,

Beatrice Johansson – informatör, NASP,

Michael Westerlund – suicidforskare,

Inger Händestam – förbundsordförande SPES

• Suicide Zero är en ideell organisation som sedan 2013 arbetar för att radikalt minska självmorden.

Gå till toppen