Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Janogy inför CL-debuten: ”Vi ska gå vidare”

Något nytt SM-guld lär det inte bli i år. Men Piteå vill överraska den här hösten också – i Europa.
– Vi ska gå vidare, säger Madelen Janogy inför Champions League-debuten.

Piteås Madelen Janogy. Arkivbild.Bild: Pär Bäckström/TT
I fjol hamnade SM-guldet i fotboll mycket överraskande i Norrbotten. Den här säsongen har Piteå inte riktigt fått det att stämma i allsvenskan, trots att truppen till stora delar är densamma.
– Det är klart att det är tufft. Men det handlar inte om att vi inte spelar tillräckligt bra. Jag tycker att vi har utvecklat vårt spel otroligt mycket och jag tycker att vi spelar väldigt bra, men det är det sista lilla, jag tycker att vi har haft stolpe ut, säger Piteås landslagsspelare Madelen Janogy.
Piteå ligger åtta i tabellen, tolv poäng bakom serieledaren Rosengård. Trots Janogys ord måste det ses som ett misslyckande sett till prestationen i fjol.
Tur då att säsongen inte bara handlar om allsvenskan.
På onsdag kliver den regerande svenska mästaren in i Champions League för första gången. En sextondelsfinal mot danska Brøndby står på schemat, och Piteå börjar på hemmaplan.
Att det blev nordiskt motstånd kan ha varit bra både sportsligt och ekonomiskt.
– Jag har inte alls bra koll på Brøndby, men de vann sin serie förra året så det blir nog en tuff match. Och resemässigt är det jättebra för oss som klubb, säger ytterbacken Ronja Aronsson, nyligen uttagen i A-landslaget för första gången.
Hon tycker precis som Janogy att det finns stora kvaliteter i laget även den här säsongen, men att det inte har lossnat på samma sätt som förra året.
– Vi har inte riktigt fått det att stämma, samtidigt som jag tycker att vi har spelat en bättre fotboll än vad vi gjorde förra året. Men vi har inte fått den sista tredjedelen att fungera riktigt. Vi har kryssat väldigt många matcher och där tappar man många poäng, säger Ronja Aronsson.
Madelen Janogy ser fram emot att få mäta krafterna med de bästa klubbarna i Europa.
– Jag är jätteladdad, det ska bli otroligt kul. Det blir en utmaning, det är första gången både för mig och för Piteå. Vi ska gå vidare. Jag vet inte jättemycket om det laget och det blir säkert en jättetuff match men jag har en bra känsla, säger Madelen Janogy.
Fakta

Sextondelsfinalerna i Champions League

Onsdag 11 september

Ryazan-VDV–Lyon

Minsk–FC Zürich

Mitrovica–Wolfsburg

Tjertanovo–Glasgow City

Vllaznia–Fortuna Hjørring

Göteborg–Bayern München

Piteå–Brøndby

St Pölten–Twente

Juventus–Barcelona

Hibernian–Slavia Prag

Breidablik–Sparta Prag

Torsdag 12 september:

Arsenal–Fiorentina

Anderlecht–BIIK-Kazygurt

Spartak Subotica–Atlético Madrid

Lugano–Manchester City

Braga–Paris Saint-Germain

Returerna spelas den 25/26 september.

Åttondelsfinaler: 16/17 och 30/31 oktober

Kvartsfinaler: 24/25 mars och 1/2 april

Semifinaler: 25/26 april och 2/3 maj

Final: 24 maj, Wien.

Gå till toppen