Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmöföretag förbjuds göra reklam för medicinsk cannabis

Malmöföretaget gjorde reklam för medicinsk cannabis på sin hemsida.
Nu förbjuder Läkemedelsverket att Malmöföretaget fortsätter med sin marknadsföring.

Företaget, en medicinsk klinik som specialiserat sig på behandling av kronisk smärta och psykiatriska diagnoser, har enligt Läkemedelsverket marknadsfört medicinsk cannabis på sin hemsida.
"Utifrån de goda erfarenheter man har utomlands erbjuder vi en individuell bedömning av om medicinsk cannabis kan vara ett bra alternativ till annan medicinsk behandling", skriver företaget på sin hemsida.
Denna formulering har Läkemedelsverket kritiserat eftersom den bedöms vara reklam med avsikten att sälja mer av vissa läkemedel.
Vid ett annat tillfälle fick företaget ta bort ett inlägg på sociala medier om ett läkemedel som inte är godkänt för försäljning i Sverige. Det räknas som marknadsföring av icke godkända läkemedel, och det får man inte göra.
Därför utdömer Läkemedelsverket nu ett förbud mot att marknadsföra receptbelagda läkemedel till allmänheten, och att marknadsföra icke godkända läkemedel. Förbudet är kopplat till ett vite om 150 000 kronor. Vitet kan utdömas varje gång förbudet överträds.
I dagsläget är bara ett läkemedel som innehåller cannabis godkänt för försäljning på den svenska marknaden. Vissa andra läkemedel är godkända i andra länder. Dem kan även svenska patienter få, men då måste Läkemedelsverket först utreda och besluta om eventuell försäljning till den enskilda patienten.
Gå till toppen