Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Planerna på fotografimuseum i Malmö nedlagda

Det blir inget Fotografiskt Center i Malmö. Efter sju års arbete har nu personerna bakom projektet helt givit upp. ”Hoppet om att vi ska kunna lyckas med det här projektet är dött”, skriver Adam Haglund i en bloggpost.

Skiss på hur Fotografiskt Center skulle kunna ha sett ut i M1-magasinet i Nyhamnen.Bild: Erik Giudice Architects
Den 17 januari 2013 löd rubriken i Sydsvenskan ”Eget Fotografiska till Malmö”. Framgångarna på Fotografiska museet i Stockholm hade skapat planer hos Adam Haglund på fotobyrån Apelöga och hans kollegor.
– Vi vill göra någonting i stil med Fotografiska i Stockholm och vi ska sikta på fotoutställningar i världsklass, sade Adam Haglund då.
Planen var att starta fotomuseet i Magasinet M1 i Nyhamnen – en lokal som stått oanvänd i över trettio år.
Så långt allt väl. En crowdfundingkampanj startade och fick in pengar, men sen körde de fast. För samtidigt pågick planerna på att omvandla Nyhamnen till ett nytt bostadsområde och de kvarnarna malde inte lika fort som Adam Haglund önskade.
De senaste åren har M1-projektet drivits lågintensivt och när man nästan givit upp kom det upp en ny idé och man anställde en person på halvtid.
”Planerna på M1 var övergivna, men vi hade hittat andra potentiella lokaler i Varvsstaden. Personen vi anställde fick i uppdrag att göra allt vi inte hade orkat och hunnit med: Möta fastighetsägare, pitcha till investerare, nätverka, prata med rätt personer inom Malmö stad. Men efter ett par månader hoppade hen av”, skriver Adam Haglund i en bloggpost.
Det var projektets sista suck.
”Hoppet om att vi ska kunna lyckas med det här projektet är dött. Det är inte projektet i sig det är fel på – rätt personer kan säkert lyckas! – men vi ger upp nu”, skriver Adam Haglund.
Håll koll på Malmös kulturliv – följ Dygnet Runt på Facebook och Instagram.
Gå till toppen