Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Segelbåt på grund utanför Falsterbo – passagerarna evakuerades med helikopter

En större segelbåt med fyra personer ombord gick under tisdagskvällen på grund och tog in vatten utanför Falsterbo fyr. Samtliga passagerare evakuerades av Sjöfartsverkets helikopter. Kaptenen räddades sist eftersom att han under cirka två timmar vägrade att lämna båten.

Räddningsarbetet vid Falsterbo fyr.Bild: Patrick Persson
Klockan 21.06 på tisdagen larmades ambulans och räddningstjänst till platsen.
– Båten håller på att ta in vatten och vinden ligger på hårt. Sjöräddningen är där för att hjälpa dem, och räddningstjänst och ambulans är på plats ifall att den skulle tippa. Då vill man ha många resurser på plats, säger Ola Nilsson, teamledare på SOS-Alarm.
Båten befinner sig mellan 50 och 100 meter ut i vattnet.
– Det är väldigt dåligt väder och Sjöfartsverkets helikopter är på plats för att evakuera de som är ombord. Vi har tre enheter från Sjöräddningssällskapet på plats och Kustbevakningen är på väg, säger Marcus Clement, assisterande räddningsledare på Sjö- och flygräddningscentralen.
Vid 22-tiden hade tre av de fyra personerna ombord, två män och en kvinna, vinschats upp i helikoptern och förts till Skanörs hamn. Kaptenen vägrade till en början att lämna båten.
– Befälhavaren är kvar på båten och vägrar att lämna den, vilket ställer oss i ett dilemma för det kan ju vara fara för hans liv, sa Lars Nilsson, flygräddningsledare på Sjö- och flygräddningscentralen.
Tre av den grundstötta båtens fyra passagerare sattes något omskakade i land i Skanörs hamn av Sjöfartsverkets helikopter.Bild: Patrick Persson
Vid 23.20-tiden gick kaptenen till slut med på att vinschas upp i helikoptern från båten. Han ska inte ha haft några skador.
– Vi kan inte tvinga någon att följa med, men han övertalades av räddningstjänsten till slut, säger Jörgen Hansson, biträdande räddningsledare vid Sjö- och flygräddningscentralen.
De tre andra personerna som evakuerades tidigare under kvällen hade heller inga skador, men uppgavs vara nedkylda, stressade och i lätt chock. De fördes till Skanörs hamn och kommer att erbjudas någon form av logi för natten.
Kustbevakningen och Sjöräddningssällskapet från Trelleborg kallades till platsen för att försöka bärga båten.
– Deras båtar är mer ytgående och kan gå på grundare vatten. Där båten befinner sig är det bara 1,3 meter djupt, med det slår två meter höga vågor där nu.
Båten som gått på grund är registrerad i Polen. De fyra seglarna var, innan de gick på grund, på väg hem tillbaka till Polen efter att ha seglat till Norge. Båten är 15 meter lång och lämnade vid lunchtid hamnen i Helsingør för vidare färd söderut.
I en tidigare version av texten angavs att fem personer fanns ombord på båten.
Båtens kurs fram till grundstötningen. Källa: marinetraffic.com
Sjöfartsverkets helikopter larmades ner till Falsterbo från hemmabasen i Kristianstad.Bild: Patrick Persson
Bild: Patrick Persson
Bild: Patrick Persson
Gå till toppen