Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Svanen lyfter igen om en vecka

På måndag öppnas apoteket Svanen igen, efter att ha hållits stängt under sommaren.
Ny personal har rekryterats och varulagret har fyllts på.

Den 16 september nyöppnas apoteket Svanen.Bild: Alexander Agrell
– Det avgörande är att Lundaborna nu handlar på Svanen, säger Markus Sjöqvist, kommunikationschef på ägaren Apoteket AB.
Sent i våras såg det ut som om detta Sveriges äldsta apotek skulle stängas, försäljningen gick för dåligt. Men en mobilisering av Lundabor, och att stans ledande politiker engagerat sig, gjorde att Apoteket AB tänkte om.
– Detta är Sveriges enda apotek med egen fanclub, vi är lyckligt lottade. Under den bästa veckan i maj sålde Svanen 70 procent mer än under en vanlig vecka. Men det är den nivån vi behöver ligga på året runt, säger Markus Sjöqvist.
Nu påbörjas enligt Sjöqvist ett långsiktigt arbete för att utveckla verksamheten på Svanen.
–Man förändrar inte saker billigt eller snabbt kring en så gammal och unik lokal med kulthistoriskt värde. Vi frågar oss vad vi kan göra med befintliga och närliggande lokaler. Det kokar ned till frågan ”hur lockar vi på bästa sätt Lundabor att handla på Svanen?” Vilka investeringar krävs och hur ska vi kunna räkna hem dem?
Markus Sjöqvist talar om vikten av ett gott samarbete och kanske projekt ihop med kommunen, Universitetet och företagarföreningen. En annan del av det hela är att apotekets personal ska bli en sorts ambassadörer för det kulturhistoriskt viktiga Svanen.
– Man ska tycka att det är roligt att vara mer än bara farmaceut, som butikschef och personal vilja ta på sig ett entreprenörskap, ta fram information och berätta för kunderna om sitt apotek. Och det kan finnas plats här för medarbetare som är speciellt intresserade av den rollen.
Gå till toppen