Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Trump: Kriget mot talibanerna fortsätter

USA fortsätter kriget mot talibanerna i Afghanistan. Beskedet kommer från president Donald Trump bara dagar efter det att han skrotat fredssamtalen med extremiströrelsen.

President Donald Trump vid en minneshögtid för offren för terrordåden den 11 september 2001.Bild: Patrick Semansky/AP/TT
Trump säger vid en minneshögtid för offren för terrordåden i USA den 11 september 2001 att amerikanska styrkor de senaste fyra dagarna har slagit till mot talibanerna ”hårdare än någonsin tidigare”, rapporterar nyhetsbyrån AFP.
Enligt Trump beordrades de senaste angreppen i Afghanistan som hämnd för att talibanerna dödat flera civila och två militärer, varav en amerikansk medborgare, i förra veckan.
Samtalen om ett tillbakadragande av amerikanska trupper mot försäkran om att talibanerna inte skulle låta terrororganisationer få fäste i Afghanistan hade pågått i närmare ett år när de avbröts.
Efter terrordåden i USA 2001, som tros ha planerats från Afghanistan, störtades det ultrareligiösa talibanstyret i en USA-ledd invasion. Sedan dess har talibanerna fört ett krig mot regeringen i Kabul och de utländska styrkor som fortfarande är stationerade i landet.
På onsdagen avfyrades en raket mot den amerikanska ambassaden i Kabul, skriver nyhetsbyrån AP på sin hemsida. Inga personer skadades i attacken.
Ingen grupp har tagit på sig dådet mot ambassaden.
Fakta

Afghanistan

Afghanistan ligger i sydvästra Asien och uppskattas ha 35,5 miljoner invånare, även om uppgifterna är mycket osäkra. Majoriteten av befolkningen – omkring 60 procent – livnär sig på jordbruk och boskapsskötsel.

Landet är en islamisk republik med ett tämligen könssegregerat samhälle, trots att full jämställdhet mellan kvinnor och män ska råda enligt författningen.

Inbördeskrig har rått i princip konstant sedan slutet av 1970-talet och ekonomi och infrastruktur ligger i ruiner.

Sovjetunionens invasion 1979 följdes av ett utdraget krig mellan den kommunistiska regimen och islamistiska muhajedingrupper, stödda av USA. Efter maktövertagandet 1992 vände milisgrupperna snart vapnen mot varandra. Kaoset och krigströttheten beredde väg för den fundamentalistiska talibanrörelsen som inom några år tog kontroll över landet.

Efter terrordåden den 11 september 2001 började USA-ledda styrkor att bomba Afghanistan varpå talibanstyret föll. Försöken att sedan dess bygga upp landet har i stort misslyckats.

Källa: Nationalencyklopedin, Landguiden/UI

Gå till toppen