Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bångstyrig kapten i sjönöd friad från misstankar om fylleri

Kaptenen på segelbåten som hamnade i sjönöd utanför Falsterbo på tisdagskvällen misstänktes först för sjöfylleri och vårdslöshet i sjötrafik. Men nu har förundersökningen lagts ner.

Bild: Patrick Persson
Det var vid 21.06 på kvällen som larmet kom. En segelbåt på runt femton meter hade gått på grund strax utanför Falsterbo fyr. Båten tog in vatten och hela besättningen fick evakueras med hjälp av helikopter.
Men räddningsaktionen drog ut på tiden eftersom kaptenen vägrade att lämna båten. Vid 22-tiden lämnade polisen över ärendet till Kustbevakningen som senare samma kväll inledde en förundersökning om misstänkt sjöfylleri och vårdslöshet i sjötrafik.
På onsdagen lades dock förundersökningen ner, enligt Hanna Bühler Adolfsson, vakthavande befäl på Kustbevakningen i Göteborg.
– Brott har ej kunnat styrkas, säger hon.
– Mer än så kan jag tyvärr inte säga.
Gränsen för sjöfylleri går vid 0,2 promille när det gäller fartyg som kan framföras i minst 15 knop eller som har ett skrov som är minst tio meter långt. Gränsen för grovt sjöfylleri ligger på 1 promille. Även den som framför mindre båtar kan dömas för rattfylleri om båten inte kan framföras på ett säkert sätt.
Kustbevakningen har samma befogenheter som polisen att stoppa och utföra nykterhetskontroller.
Läs också Segelbåt på grund utanför Falsterbo – passagerarna evakuerades med helikopter
Gå till toppen