Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Det har funnits för lite intresse för hur migrantgrupper levt och utvecklats”

”Jag vill skriva in min mammas och andra assyriska kvinnors berättelse i den svenska samtidshistorien”. HD och Sydsvenskans kulturskribent Rakel Chukri är en av årets mottagare av Natur & Kulturs litterära arbetsstipendium på 100 000 kronor. Nu ska hon förverkliga en önskan hon burit på i över 15 år.

Rakel Chukri, kulturjournalist på Sydsvenskan och HD.Bild: Johan Nilsson/TT
– Jag är jätteglad. Det här visar att det finns ett intresse för assyriernas historia och hur gruppen har utvecklats här i Sverige, säger Rakel Chukri.
Assyriernas historia är en historia präglad av förföljelse och våld. Den kristna folkgruppen har genom åren utsatts för otaliga folkmord och utrensningar, vilket har lett till att hundratusentals av assyrierna idag lever i diaspora. Rakel Chukris familj kom till Sverige från Turkiet i slutet på 1960-talet.
– Min pappa var en av de första som kom till Sverige, han kom 1967. Gruppen var väldigt utsatt och man hade levt i Turkiet där man var rädd för att ett nytt folkmord skulle äga rum.
I Sverige fick assyrierna en omstart. Här fick man leva i frihet. Samtidigt fanns det en utbredd osäkerhet. Man levde slutet och gruppen präglades av en stark patriarkalisk hierarki. Kvinnorna hade lägre status och många var hemmafruar.
– Så var det. Men sen började saker och ting förändras. Sakta men säkert började kvinnorna kräva sin rätt. Kulturen förändrades. Det blev något av en feministisk minirevolution, säger Rakel Chukri.
Förändringen ledde exempelvis till att tjejer i större utsträckning flyttade hemifrån, studerade och bodde ensamma.
– I min släkt har kvinnorna alltid varit starka. Jag vill berätta om dessa kvinnor, om denna kamp som både gått snabbt och långsamt.
Historien om den assyriska kvinnans jämställdhetssträvan är också något som går att applicera på situationen för andra migrantgrupper menar Rakel Chukri.
– Man kan ofta få bilden att migrantkvinnor är oerhört förtryckta och att de inte syns. Men jag har stött på oerhört många tjejer och kvinnor som har kämpat stenhårt för att lyfta kvinnan. Under mina år som journalist har jag ofta tyckt att det har funnits för lite intresse för hur migrantgrupper levt och utvecklats. Många pratar om segregation men det finns för lite intresse att skildra den här typen av grupper inifrån.
Läs också Tolv författare delar på 1,2 miljoner kronor

Natur & Kulturs arbetsstipendium

Arbetsstipendierna instiftades 2011 och utlyses varje år den 1 februari. Stipendierna ska göra det möjligt för författarna att göra research inför ett litterärt verk inom skönlitteratur eller sakprosa. Natur & Kultur är en stiftelse som verkar för tolerans, humanism och demokrati som delar ut stöd, priser och stipendier för att bidra till en starkare demokrati.

Gå till toppen