Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mats Skogkär: Efterlyses: språkpolis.

Polisstudenter är dåliga på att uttrycka sig skriftligt.Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
Allt fler nyutbildade poliser är dåliga på att skriva. Det låter som ännu en utmaning för rättsväsendet.
Enligt en kommande rapport om polisutbildningen bedömer samtliga fem svenska lärosäten som utbildar poliser att dagens studenter är sämre på att uttrycka sig i skrift. Det här syns när de ska sammanställa förhörsprotokoll och rapporter.
Gunilla Byrman, professor i svenska språket vid Linnéuniversitetet, har studerat polisens förundersökningar om våld i nära relationer. Den bristande språkförmågan märks när flera olika personer och platser förekommer i samma protokoll, är hennes slutsats.
"Det handlar inte om stavfel, utan om helt andra saker. Att skriva protokoll där många röster förekommer är svårt, får man ingen träning i det kan det bli hur galet som helst", säger Byrman till nyhetsbyrån TT.
Byrman konstaterar att studenterna inte fått den språkträning i grundskolan och i gymnasiet som tidigare generationer fick.
Att den skriftliga förmågan brister hos dagens studenter är inget unikt för just polisutbildningen. Från åtskilliga universitet och högskolor hörs liknande bekymrade vittnesmål från lärarkåren.
Mona Blåsjö, professor i svenska på Stockholms universitet, anser däremot inte att "den totala skrivförmågan" sänkts bland yngre. De har blivit sämre på vissa saker men bättre på andra. Vad yngre är bättre på och vad det i så fall betyder för polisarbetet förblir dessvärre oklart.
Ett krav för polisexamen är att kunna ”uttrycka sig rättssäkert och korrekt”. Det kravet finns där av en anledning. Det är utifrån polisens förhörsprotokoll och rapporter som åklagare ska fatta beslut om åtal. Poliser som inte kan formulera sig i begripliga meningar kan vara en fara för rättssäkerheten.
"Förundersökningen nedlagd på grund av obegriplig", är inte ett besked som kommer att tas emot väl av brottsoffer.
Gå till toppen