Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Författare blir talskrivare åt miljöminister

Kaspar Colling Nielsens dystopiska framtidsskildring av Danmark, "Den europeiska vågen", kom på svenska i fjol.Bild: Staffan Löwstedt/SvD/TT
I sin dystopiska roman ”Den europeiska våren” (2018) skildrar den danske författaren Kaspar Colling Nielsen ett Danmark där de privilegierade danskar bygger ett idealsamhälle på Lolland och deporterar invandrare till Moçambique. Nu pausar han författarkarriären för att i stället bli talskrivare och medarbetare åt landets socialdemokratiske miljöminister Dan Jørgensen, skriver Politiken.
– Jag tror att det gått upp för alla att det måste ske något på det här området. Och jag vill gärna bidra lite till det som jag kan, säger han till tidningen.
Kaspar Colling Nielsen, som själv har en bakgrund som ekonom, konstaterar att just ekonomin fått sista ordet i varje diskussion ända sedan 1950-talet, men att det inte längre är lika självklart.
– Nu kommer en stark motvikt. Ett annat sätt att se saker och ting på, som faktiskt är lika stark. Det är fantastiskt.
Gå till toppen