Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hizbollah pekar ut länder kring Persiska viken

En Hizbollahsoldat i strid under kriget i Syrien där rörelsen slåss på president Bashar al-Assads sida. Arkivbild.Bild: Jaber al-Helo/AP/TT
Den shiamuslimska libanesiska Hizbollahrörelsen beskyller arabländer kring Persiska viken för premiärminister Benjamin Netanyahus vallöfte på tisdagen om att införa israelisk suveränitet i delar av Jordandalen på den ockuperade Västbanken. Dessa USA-stödda länders försök att ”främja allianser med fienden” har skapat möjligheter för Hizbollahs ärkefiende Netanyahu att försöka lägga vantarna på mer ”arabisk mark”, heter det i ett uttalande från rörelsen.
Hizbollah stöds av shiamuslimska Iran – som i sin tur är ärkefiende till både USA, Israel och de nu utpekade sunnimuslimska monarkierna kring Persiska viken. Under senare år har konflikten mellan huvudaktörerna Iran och Saudiarabien tydliggjorts i bland annat kriget i Jemen.
Nu skriver Hizbollah att monarkierna, genom kontakter med Israel, har uppmuntrat Netanyahu till mer ”aggression mot de arabiska folken i Libanon och Palestina”.
Gå till toppen