Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ingen mer rymdfärd för ryska roboten Fedor

Den ryska roboten Fedor före avfärden till ISS. Arkivbild.Bild: Roscosmos/AP/TT
Det är avslutat uppdrag och tack och adjö för Fedor. Den ryska roboten kommer aldrig mer att besöka Internationella rymdstationen ISS – och utvecklarna medger att han inte passade för jobbet.
– Han kommer inte att flyga dit igen. Det finns inget mer där för honom att göra, säger Jevgenij Dudorov, vd för utvecklingsföretaget Androidnaja Tekhnika, till den ryska nyhetsbyrån Ria Novosti.
Den människoliknande Fedor, som är 180 centimeter lång och väger 160 kilo, var på ISS i tio dagar från den 27 augusti. Fedors förmåga att härma mänskliga rörelser testades inför att eventuellt kunna ersätta människor på farliga uppdrag som längre rymdpromenader.
Men resultatet var ingen succé. Dudorov säger nu att Fedors utformning inte var bra. Robotens långa ben fungerade inte under uppdraget och inte heller lyckades den greppa rymdstationens ledstänger i gravitationen som råder i rymden.
Gå till toppen