Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

LSS-verksamhet avlastar IT-tekniker med datorinstallation

Nya arbetsuppgifter för LSS-verksamheten frigör tid för kommunens IT-tekniker.

Dennis Hansen, Zohar El-Tahan, Kazan Tahir och Elna Salvin hämtar datorerna i kommunens förråd på Markentreprenad.Bild: Emil Langvad
Ett par nya datorer ska levereras till ett äldreboende och Dennis Hansen och Kazan Tahir från dagliga verksamheten Nilis på Linero hämtar ut lådorna. Tillsammans med sina stödassistenter levererar och installerar de utrustningen på plats.
– Vi började precis före sommaren och Kazan har varit med någon gång redan, säger Zohair el-Tahan stödassistent.
Kazan Tahir med leveransuppgifter och tangentbord.Bild: Emil Langvad
Detta är precis den typ av riktiga arbetsuppgifter som behövs för att på sikt slussa ut en och annan deltagare i arbetslivet, enligt Elna Salvin, stödassistent på Nilis.
– Den dagliga verksamheten handlar om att ge stöd och träna på att arbeta. Vi är glada att IT-service gett oss chansen, säger hon.
Tre anställda finns till hands för en grupp på elva personer. Deltagarna i dagliga verksamheten är på plats måndag till fredag.
– Vi försöker motivera till arbete och lära ut att fullfölja uppgifter, säger Elna Salvin.
Schema och struktur är viktigt. Dagens leverans är väl förberedd.
Dennis Hansen och Zohair el-Tahan åker till äldreboendet Höjeågården.Bild: Emil Langvad
– Man måste känna gränsen mellan att pusha och ställa för mycket krav. Alla måste få utvecklas i sin egen takt.
Dennis Hansen är nöjd med arbetet och tycker inte att det är särskilt svårt.
– Jag sysslar mycket med datorer, men bara hemma.
Vardagen fyller han med andra sysslor.
– Jag klipper gräs, sköter trädgård och buskar. Jag matar får och höns. Ibland hänger jag tavlor, säger Dennis Hansen.
Nu är han även leverantör och installatör.
Hittills är alla nöjda med den nya lösningen. Tidigare skötte kommunens IT-tekniker all leverans och installation av datorer.
– Nu kan våra IT-tekniker kan ägna sig åt IT-frågor. Tidigare satt våra IT-tekniker i bilen många timmar varje vecka för att leverera datorer. I en dialog med vård- och omsorgsförvaltningen föddes idén att Stöd och aktivering kunde hjälpa till. Vi pratade ihop oss och testade och det fungerade otroligt bra. Brukarna får ett riktigt och viktigt jobb, säger Jesper Svensson, chef för IT-drift och service i Lunds kommun.
Fakta

Daglig verksamhet

Daglig verksamhet är sysselsättning för personer med utvecklingsstörning, autism eller autismliknande tillstånd eller den som fått en hjärnskada i vuxen ålder. Sysselsättning anpassas efter intressen, behov och förutsättningar.

(Källa: Lunds kommun)

Gå till toppen