Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lund får mötesplats för berättelser

Rob Allen har bara bott i Lund ett par år, men redan byggt upp ett forum för engelskspråkig ståupp-komik. Nu tar han konceptet vidare och skapar en scen för berättelser. Den 12 september är det premiär för Melting Pot Story Night.

Bild: Cecilia Lindberg
Längst in på Ariman hänger tavlor med gråtande barn, men här skrattas det också mycket, försäkrar Rob Allen. Här har han det senaste året arrangerat en rad välbesökta kvällar med engelskspråkig ståupp-komik med komiker från en rad olika länder. Melting Pot stod nyligen även för en av de fullsatta programpunkterna På Lund Comedy Festival.
Idén till klubben fick han efter att han gjorde enmansshowen “It’s not EU, it’s me: Babies, Breakups and Brexit” på Lund Comedy Festival förra året.
– Jag ville fortsätta att göra standup utan att behöva resa. Lund är en internationell stad med många engelskspråkiga så jag tänkte att det skulle fungera, säger han.
Att Rob, som är född i London hamnade i Lund, är en historia som spänner över flera länder: i tjugoårsåldern åkte han till Mexiko för att undervisa i engelska. Interesset för språk, litteratur och skrivande tog honom sedan till Amsterdam där han tog en examen i engelsk litteratur. Där började han även undervisa på universitetet, vilket blev en grogrund till att utforska ståupp-scenen.
– Jag var ganska blyg, men blev tvungen att komma över det. Ett sätt att tackla problemet var att få studenterna att skratta, förklarar han.
Efter ett tag anmälde Rob sig till en kurs i improvisations-komik och började med ståupp-komik som ett sidospår till den akademiska karriären.
– Till skillnad från skrivande, så får man som ståupp-komiker en omedelbar reaktion. Jag skämtar ofta om mig själv och berättar saker som har hänt, men jag hittar också på saker om mig själv. Jag är en neurotisk och orolig person och när jag överdriver det så blir det roligt – oftast, säger han med ett brett leende, och tillägger att det också funnits tillfällen då han 'dött' på scen.
I Amsterdam hittade Rob och hans fru inte bara till ståupp-scenerna. På Mezrab – House of storytelling, en verksamhet som under det senaste decenniet växt och blivit en samlingsplats för berättande, hittade de en annan passion. Här ställer sig skådespelare, poeter, musiker eller precis vem som helst som har en historia att berätta, på scen. Rob engagerade sig som värd för olika evenemang.
När han erbjöds en tjänst som editorial manager på Volvo i Göteborg styrdes kosan dit. Paret trivdes på västkusten, men föll pladask för Lund när de besökte en vän här. Och när det visade sig att de skulle bli föräldrar bestämde de sig för att flytta hit.
Nu när Melting Pot varit igång i ett år tycker Rob att det är dags att Lund får ett forum för storytelling. Även här är tanken att människor från olika delar av världen ska kunna mötas kring en berättelse.
Rob Allen beskriver en nästan magisk stämning som kan uppstå i ett rum där en spännande berättelse pågår, och hur han drömmer om att bygga upp en mötesplats, ett storytelling-kafé för berättelser liknande Mezrab i Amsterdam.
– Berättelserna stannar ofta kvar. Det är sällan man minns en standup, mer än att det var roligt. Men en berättelse kan verkligen stanna kvar hos dig och göra skillnad. Det behövs ett ställe där vi kan lyssna och lära av varandra.
Fakta

Rob Allen

Gör: Komiker, driver Melting Pot, frilansande kommunikatör inom teknikbranschen.

Bor: I centrum.

Familj: Fru, son på två år.

Fritid: ”Jag hinner inte så mycket mer än att leka med min son. Men han är också den roligaste människa jag träffat.”

Aktuell: Med Melting Pot Story Night #1 på Raya Yoga Bar den 12 september där komiker och en rad andra berättare medverkar. 14 september arrangeras Melting Pot Comedy på Herbivore.

Gå till toppen