Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Peter Mattei tar ut Schubert på en oförglömlig vinterresa

Detta är essensen av kontrapunkt, skriver Tobias Lund.

Bild: Håkan Flank

Franz Schubert: Winterreise

KLASSISKT. Peter Mattei och Lars David Nilsson.

Franz Schuberts sångcykel ”Winterreise” med Peter Mattei och Lars David Nilsson var fjorårets uppenbarelse på Malmö Live och Helsingborgs Konserthus. Sal och publik skalv vid minsta tyngdförskjutning i denna vintersaga om förlust och ensamhet.
När BIS nu släpper en skiva med Matteis och Nilssons tolkning fattas förstås det diskret effektiva skådespeleriet. Men när ett sinne vilar skärps ett annat, så i hörlurarna framträder tydligare än i konsertsalarna det laddade spelet mellan röstens och pianots melodilinjer. Det är essensen av kontrapunkt.
Och sången till kråkan blir en uppenbarelse ändå. Trots att asätaren lystet följer den såriga vandraren ut i ödemarken gjuter Nilsson och Mattei ömhet i sången. Kråkan får en kärleksvisa! Men ur ömheten stiger snart hårdhet och krav på trohet ända till graven. ”K” i ”kråka” kommer som ett pistolskott. Tolkningen öppnar cykeln och låter ana vad det var som gick så fel med flickan som vandraren lämnade där borta i staden.
Gå till toppen