Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Radikal optimist från Lund tillbaka: ”Bryt ner gnället med vänlighet”

I våras reste Anders Jansson riket runt med showen Radikal optimist. Nu är det dags för en ny turné. För optimism och framtidstro kan vi inte få för mycket av i dessa tider, resonerar upphovsmannen själv.

– Vi komiker har ett ansvar att sprida tankar och funderingar, säger Anders Jansson som hoppas att publiken ska gå hem från föreställningen, en gnutta mer positiva.Bild: Nils Bergendal
– Jag har varit jätteledig i sommar och nu känns det kul att köra igång igen, säger Anders Jansson när vi når honom per telefon någon vecka före nypremiären.
Showen, som är hans andra soloshow, fick strålande recensioner när den hade premiär. Men Anders tror ändå att andra turnéomgången kan bli ännu lite bättre.
– När man spelar en show många gånger tenderar den att bli lite längre. Men jag ska sätta mig nu och gå igenom texten ord för ord. Så att det blir tajtare och effektivare och jag ska försöka få in något nytt i alla fall. Men i stort blir det samma – en associativ show med högt tempo.
Med föreställningen hoppas han att publiken ska få sig en dos glädje, energi och inspiration - som en motvikt till elände, gnäll och kriser.
Var får du din egen energi ifrån?
– Från människor som är glada och positiva. Jag försöker se och uppskatta de små tingen i livet. Och göra det jag gör med passion och energi. Ge komplimanger. Det är klart att alla kan ha någon dag när man är helt off och behöver vila, men jag tror man måste försöka omge sig med positiva saker och inte bara gnälla.
Han talar också om att det är viktigt med balans mellan kropp och själ, att röra på sig och påpekar att det inte finns ett recept som funkar för alla.
– Det man kan göra som förälder är att ge sina barn massor med kärlek och självförtroende, så att de kan fatta beslut själva, säger han apropå hur man fostrar en optimist.
Sociala medier är en plats där pessimism ofta får frodas, menar han.
Hur behåller man sin optimism i en pessimistisk omgivning?
– ”Kill them with kindness” är ett uttryck som används. Men det funkar faktiskt - man kan bryta ner gnället med vänlighet. Sedan tror jag på att lyfta blicken, lägga undan mobilen och se varandra.
Att vara optimist behöver inte betyda att man är naiv, fortsätter Anders. Och att vara skeptisk kan vara sunt, så länge man gör något åt det man stör sig på.
– Jag förstår att man kan vara orolig för hur världen ser ut, men vi måste vara konstruktiva, och säga ”Ja, jag vet om det där. Vad kan vi göra åt det”?
Vi kommer in på Lund, en stad som pessimisten kanske ser på som en stad full av rånare, cykelkaos, uppgrävda och avstängda gator, nedsågade syrener och spårväg med skenande kostnader.
Hur ser en optimist på Lund?
– Jag gillar att vara i städer där man bygger och gillar att se hur staden utvecklas. Visst, man behöver inte bejaka allt, men ofta är folk inte så förändringsbenägna. Som optimist kan jag tänka om spårvägen - är det inte lite kul, lite coolt med spårvagnar i Lund?
– Och visst är det coolt med Domkyrkan som påminner om det gamla samtidigt som man har hypermoderna Max-labbet i andra änden av stan.
På torsdag står Anders Jansson på scen i hemstaden. Han ser fram emot nypremiären.
– Att stå på scen och ha flera hundra personer i sin hand är en fantastisk känsla.
Fakta

Soloshow med Anders Jansson

Föreställningen "Radikal optimist" har nypremiär på Stadsteatern i Lund den 12 september klockan 20. Den spelas även 13-14 september klockan 19.30.

Gå till toppen