Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vild strejk på Köpenhamns flygplats avblåst – men risk förseningar

Omkring 150 SAS-anställda i bagagehanteringen på Köpenhamns flygplats lämnade sina poster vid 13.20 på onsdagen – för att gå på ett fackligt möte. Strejken blåstes av kort därpå, men det finns risk för förseningar, enligt SAS.

Bakom protesten ligger en konflikt mellan medlemmar i Fackförbundet 3F och en vikarie som valt att inte bli medlem. Det var, enligt Berlingske, när den medarbetaren kom till jobbet vid 13.10 på onsdagen som de andra lämnade arbetsplatsen för att hålla ett fackligt möte.
Vid 14.25 tog danska Arbetsdomstolen beslut om att strejken var olaglig. Kort därefter blåstes den av. Men endast för att SAS valde att skicka hem den medarbetare som inte velat anslutna sig till fackförbundet.
Det säger SAS presschef Freja Annamatz till Sydsvenskan.
– Alla har återgått till arbetet nu efter att medarbetaren fått gå hem.
– Det är en principiellt väldigt viktig fråga att alla själva ska kunna välja facklig tillhörighet. Så detta är en ohållbar situation, säger hon.
Enligt Freja Annamatz är detta tredje gången på kort tid som konflikten leder till vild strejk. Tidigare har flera flyg fått ställas in. Det ville företaget undvika nu.
– Detta är en fråga som blivit mycket större än en enskild medarbetare, säger Freja Annamatz som råder alla SAS kunder att vara ute i god tid och kontrollera på SAS hemsida om flygen är försenade.
Gå till toppen